Igor Dodon, despre referendumul propus de PDM privind reducerea numărului de deputaţi: Propun să fie inclusă şi interzicerea migraţiei deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dodon plahotniuc

Igor Dodon afirmă că democraţii s-au inspirat de la dânsul atunci când au venit cu iniţiativa de a organiza un referendum pe subiectul reducerii numărului deputaţilor în Parlament de la 101 la 61. Totuşi, şeful statului a dat de înţeles că va susţine ideea respectivă, „pentru că este cea mai democrată formă de consultare a opiniei cetăţenilor”.

„Însă acesta nu trebuie transformat şi utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”, a precizat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Dodon a menţionat că, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, ar fi cazul să fie inclus un punct privind interzicerea migraţiei deputaţilor de la o fracţiune la alta.

„În aşa mod, se va exclude practica nocivă, cînd un partid cu pondere iniţială modestă în Parlament poate obţine, datorită migraţiei deputaţilor, cea mai mare fracţiune parlamentară şi să preia guvernarea. Migraţia deputaţilor trebuie interzisă prin lege”, a spus preşedintele.

Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 13 noiembrie, că democraţii vor lansa „reforma politică”, ce constă în promovarea iniţiativei privind reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 61, dar şi posibilitatea ca mandatul acestora să poate fi retras de către alegători.

Potrivit lui, pe aceste subiecte va fi organizat un referendum chiar în ziua alegerilor parlamentare - 24 februarie 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite