Igor Dodon enumeră condiţiile în care „Republica Moldova are şanse să fie o a doua Elveţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon consideră că Republica Moldova poate deveni o a doua Elveţie, dacă „pe intern o să avem un consens social naţional” şi dacă „marile puteri vor refuza la intenţia şi la încercarea să ne tragă spre ele”.

„Nu trebuie Uniunea Europeană să ne tragă obligatoriu spre ea, Rusia nu trebuie să ne tragă spre ea, pentru că în acest caz aşa ţări cum este Moldova se rup în bucăţi”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru FLUX.

Preşedintele a subliniat că „ţările mici sunt tot timpul în pericol. Cei mari tot încearcă să le ia sub ei”. 

„Asta s-a întâmplat de mai multe ori cu diferite ţări. Imediat ce conducerea ţărilor mici se lasă ademenită de unele favoruri, inclusiv economice, pe care le propun marile puteri geopolitice, acestea jertfesc cu întregul popor şi noi devenim ostaticii unei politici pro Vest sau pro Est. Este foarte dificil să menţii acest echilibru”, susţine şeful statului.

Potrivit lui, în anii ‘90, „în dorinţa de a merge mai mult spre Occident, am preluat foarte multe lucruri şi sfaturi din Occident şi am distrus tot ce a rămas de la Uniunea Sovietică, adică tot ce a rămas bun. Am în vedere infrastructura”. 

„În ultimul timp se vede din nou o dorinţă de a fi pe placul europenilor sau al americanilor. Este foarte periculos pentru noi. Republica Moldova poate supravieţui doar dacă va avea relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul. Este sau nu este posibil acest lucru, mai cu seamă în contextul globalismului? E dificil, dar eu consider că se poate”, e de părere Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite