Igor Dodon: Dacă la guvernare nu vor participa socialiştii, vor fi probleme cu tariful la gaz şi exporturile în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este de părere că dacă Partidul Socialiştilor nu va participa la formarea majorităţii parlamentare, Republica Moldova va avea probleme în ceea ce ţine de sectorul energetic şi de exporturile către Rusia. Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Acces direct” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, la momentul actual există multe subiecte în discuţie cu Federaţia Rusă. Dintre acestea – exporturile, tariful la gaz, migranţii moldoveni aflaţi pe teritoriul Rusiei. Şeful statului a amintit că până la 1 iulie este în vigoare o înţelegere cu autorităţile ruse privind exporturile fără taxe a cinci categorii de produse.

„În lunile ianuarie, februarie exporturile de mere, de exemplu, spre Federaţia Rusă au crescut esenţial, au explodat”, a declarat Igor Dodon. Preşedintele spune că înţelegerea de mai departe depinde de ce majoritate parlamentară se va forma.

Şeful statului a amintit că 1 ianuarie 2020 se încheie contractul de livrare a gazelor din Federaţia Rusă către Republica Moldova, iar până atunci Guvernul trebuie să discute cu autorităţile ruse despre semnarea unui nou contract. „Şi acest Guvern, majoritate parlamentară sau partener trebuie să fie credibil pentru ruşi, ei n-o să discute cu oricare. (...) Dacă nu va fi un Guvern, o majoritate parlamentară unde vor participa socialiştii, atunci credeţi-mă că noi vom avea probleme cu aceste lucruri”, a mai adăugat preşedintele.

Potrivit lui, pe subiectele energetice situaţia nu este deloc simplă, şi la exporturi, şi la tarife, dar şi în ceea ţine de resursele energetice până la sfârşitul anului.

„Pentru a gestiona această situaţie, pentru a găsi soluţii, în opinia mea, unica soluţie este ca la guvernare să fie socialiştii. Pentru că socialiştii sunt parteneri în care are încredere Federaţia Rusă”, spune şeful statului.

La recentele alegeri parlamentare niciuna dintre formaţiunile politice care au acces în Parlament nu au obţinut suficiente voturi încât să formeze de una singură o majoritate legislativă. Până la ora actuală nu a fost anunţată crearea unei coaliţii de guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite