Igor Dodon, după hotărârea CC cu privire la Guvern: CC nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituția

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, consideră că hotărârea Curţii Constituţionale din 4 martie, prin care sesizarea preşedintelui Maia Sandu a fost admisă doar parţial, este una corectă. Igor Dodon susţine că prin refuzul Curţii de a admite ca preşedintele ţării să poată face remanieri în cadrul unui Guvern interimar, Curtea nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituţia.

„CC a indicat din nou care este locul Președinției și nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituția, să schimbe miniștrii și să numească alții, la discreția sa, în condițiile în care guvernul asigură interimatul”, a scris Igor Dodon pe Telegram.

Potrivit lui Dodon, este o decizie corectă a CC de a permite guvernului interimar să numească în funcțiile vacante conducătorii de nivelul doi și trei: secretari de stat și directori ai departamentelor, agențiilor. 

„Astfel nu va fi admisă blocarea activității instituțiilor de stat”, a precizat Dodon.

„O decizie foarte corectă privind acordarea unor împuterniciri suplimentare guvernului interimar în cazul în care Parlamentul va declara instituirea stării de urgență”, a mai adăugat Dodon.

Pe 11 ianuarie, în contextul demisiei Guvernului Chicu şi a incertitudinii cu privire la posibilitatea învestirii unui nou Guvern, Maia Sandu a cerut Curţii să interpreteze Constituţia şi Legea cu privire la Guvern privind posibilitatea ca Guvernul aflat în demisie să poată semna tratate internaţionale.

Mai mult, Maia Sandu a solicitat Curţii să verifice posibilitatea ca şeful statului să facă remanieri guvernamentare în cazul Guvernului demisionar şi să nu mai fie obligat să numească prim-ministrul interimar şi miniştrii interimari, în situaţia în care aceştia şi-au dat demisia, exclusiv din cadrul Guvernului aflat în demisie, cum a fost în cazul cu Aurel Ciocoi, când Maia Sandu a numit un prim-ministru interimar din cadrul Cabinetului de miniştri existent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite