Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon, după hotărârea CC cu privire la Guvern: CC nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituția

1
4 Mar 2021 15:05:13
Autor: Iurii Botnarenco

Liderul PSRM, Igor Dodon, consideră că hotărârea Curţii Constituţionale din 4 martie, prin care sesizarea preşedintelui Maia Sandu a fost admisă doar parţial, este una corectă. Igor Dodon susţine că prin refuzul Curţii de a admite ca preşedintele ţării să poată face remanieri în cadrul unui Guvern interimar, Curtea nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituţia.

„CC a indicat din nou care este locul Președinției și nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituția, să schimbe miniștrii și să numească alții, la discreția sa, în condițiile în care guvernul asigură interimatul”, a scris Igor Dodon pe Telegram.
 
Potrivit lui Dodon, este o decizie corectă a CC de a permite guvernului interimar să numească în funcțiile vacante conducătorii de nivelul doi și trei: secretari de stat și directori ai departamentelor, agențiilor. 

„Astfel nu va fi admisă blocarea activității instituțiilor de stat”, a precizat Dodon.
 
„O decizie foarte corectă privind acordarea unor împuterniciri suplimentare guvernului interimar în cazul în care Parlamentul va declara instituirea stării de urgență”, a mai adăugat Dodon.

Pe 11 ianuarie, în contextul demisiei Guvernului Chicu şi a incertitudinii cu privire la posibilitatea învestirii unui nou Guvern, Maia Sandu a cerut Curţii să interpreteze Constituţia şi Legea cu privire la Guvern privind posibilitatea ca Guvernul aflat în demisie să poată semna tratate internaţionale.
 
Mai mult, Maia Sandu a solicitat Curţii să verifice posibilitatea ca şeful statului să facă remanieri guvernamentare în cazul Guvernului demisionar şi să nu mai fie obligat să numească prim-ministrul interimar şi miniştrii interimari, în situaţia în care aceştia şi-au dat demisia, exclusiv din cadrul Guvernului aflat în demisie, cum a fost în cazul cu Aurel Ciocoi, când Maia Sandu a numit un prim-ministru interimar din cadrul Cabinetului de miniştri existent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

!AERISIЯƎA!
4.03.2021, 15:12:54

https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2019/06/DoliuNAtionalBasarabia-500x299.png

-1 (1 vot)
Modifică Setările