Igor Dodon: Orice încercare de a demite actualul Guvern duce la alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că orice încercare de a demite actualul Guvern, inevitabil, va duce la alegeri anticipate. Totodată, şeful statului spune că probabilitatea ca un scrutin parlamentar anticipat să fie organizat în acest an este foarte mică şi că doar două partide parlamentare şi-ar dori un asemenea scrutin: Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Patidul Şor, transmite IPN.

Igor Dodon a menţionat că PAS îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate pentru „a scăpa” de partenerii din blocul ACUM, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, iar Partidul Şor ar avea nevoie de o resetare. Şeful statului consideră că este mai bine ca cele 80 de milioane de lei, care sunt necesari pentru alegeri parlamentare anticipate, să fie alocaţi pentru scopuri sociale.

„Acei care vor provoca alegerile anticipate să-şi asume responsabilitatea. Eu cred că socialiştii sunt gata, dar ar fi bine de evitat”, a afirmat preşedintele în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Totodată, şeful statului a menţionat că „cel mai probabil” va candida la următoarele alegeri prezidenţiale, dar nu a specificat, dacă îşi va înainta candidatura din partea Partidului Socialiştilor sau independent. Preşedintele a afirmat că se bucură de susţinerea populaţiei şi acest lucru îl va motiva să candideze.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a menţionat că evaluarea judecătorilor va fi elementul de bază al reformei justiţiei şi că acei magistraţi care nu vor trece această etapă, vor pleca din sistem. „Este vorba de trecerea prin filtre de evaluare sub toate aspectele – integritate, venituri, cheltuieli. Cei care nu vor trece, vor pleca din sistem. Eu cred că mulţi vor pleca înainte de evaluare. Atunci când s-au făcut evaluări similare în diferite ţări, numai când au fost stabilite criteriile, mulţi judecători au scris cerere şi au plecat din sistem”, a explicat şeful statului.

În opinia lui, nu poate fi făcută reforma justiţiei cu judecători şi procurori care au fost în funcţii înalte pe timpul „guvernării oligarhice”. „Ei trebuie schimbaţi, trebuie de venit cu oameni noi şi ei sunt în sistem. Sunt oameni oneşti care până acum erau trecuţi cu vederea pentru că nu voiau să slujească sistemului şi îi ţineau în funcţii foarte joase sau prin raioane. Trebuie să vedem care sunt buni şi să-i promovăm”, a afirmat Igor Dodon.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-orice-incercare-de-a-demite-actualul-guvern-7965_1071273.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite