Igor Dodon a lansat cinci propuneri noului procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon „a lansat cinci propuneri” procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a depus astăzi, 29 noiembrie, jurământul. Printre acestea se numără eradicarea corupţiei din sistem, neadmiterea implicării politicului în activitatea instituţiei, precum şi investigarea cu succes a dosarelor de rezonanţă, transmite IPN.

„Trebuie să facem tot posibilul ca procuratura să nu mai fie percepută de cetăţeni ca un organ corupt, care se ocupă cu promovarea corupţiei, nu cu stârpirea corupţiei. Stimaţi procurori, haideţi să recunoaştem că sutele de dosare penale deschise în ultimul timp, care pe parcursul anului se deschid şi se închid, fără o finalitate clară, dosare cu caracter economic, pentru a stoarce bani din agenţii economici, nu spuneţi că nu a fost aşa ceva. Lucrul ăsta trebuie stopat. Gata, s-a terminat. Procuratura Generală nu este organ de scoatere a banilor din cetăţeni si din business”, a notat Igor Dodon.

Preşedintele a mai spus că îşi doreşte ca procurorii să nu mai fie influenţaţi şi să nu mai asculte de politicieni. Societatea aşteaptă o dinamizare în ceea ce ţine de dosarele de rezonanţă. „Şi furtul miliardului, şi uzurparea, şi privatizările, şi aeroport şi aşa mai departe. Dacă cineva crede sau speră că dosarele de rezonanţă vor fi stopate sau puse pe banda de rezervă, lucrul acesta nu este admisibil”, a menţionat şeful statului.

În opinia sa, de asemenea, nu este admisibilă nici implicarea factorului extern în activitate. Nici din Est, nici din Vest. Igor Dodon a mai propus crearea unei echipe de procurori profesionişti şi integri, cu experienţă în domeniu. „Vă îndemn, domnule procuror general, să vă faceţi personal echipă. Să nu acceptaţi să vă propună altcineva membrii echipei, viceprocurori şi tot aşa mai departe”, a menţionat Igor Dodon.

Procurorul general a declarat că există, cu siguranţă, multe provocări, care însă pot fi depăşite, prin implicarea fiecărui procuror.

Alexandr Stoianoglo a fost numit prin decret prezidenţial în funcţia de procuror general, după ce a obţinut cel mai mare punctaj la proba interviului, organizată de Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit Constituţiei, procurorul general este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite