Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon, mesaj din izolator: Şi ce dacă m-aţi arestat? De mâine vor scădea preţurile, se vor mări pensiile şi salariile?

3
24 May 2022 23:39:57
Autor: Iurii Botnarenco
Igor Dodon FOTO arhivă
Igor Dodon FOTO arhivă

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat reţinerea sa din seara zilei de marţi, 24 mai. Dodon a transmis un mesaj din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, prin intermediul avocaţilor săi, în care acuză actuala guvernare de la Chişinău că i-ar fi fabricat dosarele în care este acuzat. Dodon se arată sigur că îşi va demonstra nevinovăţia în instanţă.

Adevărul publică integral mesajul fostului preşedinte din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.
 
„Stimaţi colegi, prieteni, dragi cetăţeni. Astăzi a fost o zi încordată pentru mine şi pentru familia mea. Înţelegeţi cu toţii asta şi ştiţi de ce.
 
Nu e prima dată când am devenit ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri şi am trecut prin diferite campanii de calomniere şi de acuzaţii nefondate. Totuşi, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur şi simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacţii negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în aşa mod. Până şi în politică trebuie să existe omenie şi e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziţiei.  
 
Stimaţi cetăţeni, vreau să vă asigur că pentru fiecare element care prezintă interesul procurorilor eu am explicaţiile şi justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupţie şi ilegalitate. Acesta e un dosar politic cusut cu aţă galbenă. Şi sunt sigur că o judecată corectă şi necontrolată politic îmi va da dreptate. 
 
Eu înţeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze şi să mă reţină. Eu nu mă voi lega de simbolismul acestei zile, ci voi privi lucrurile într-un context mai larg. Maia Sandu şi PAS nu pot deloc gestiona situaţia economică şi socială din ţară. Asta o înţelege toată lumea, chiar şi cei din PAS.
 
Totul se scumpeşte, totul se dărâmă, tinerii continuă să emigreze, popularitatea guvernării iarăşi a început să scadă, iar partenerii externi le cer să facă cedări serioase privind suveranitatea ţării şi privind securitatea economică. Totodată, cetăţenii se arată tot mai indignaţi de aceste crize în lanţ, ei nu vor ca Moldova să fie parte a conflictului militar şi sunt gata să iasă la proteste masive, pentru a cere încetarea acestor „vremuri nebune” şi pentru a cere revenirea la normalitate.
 
În aceste condiţii, aflată în impas, guvernarea a procedat aşa cum proceda regimul lui Plahotniuc – a identificat principala forţă a opoziţiei, principalul lider cu credibilitate politică şi au lovit cu toată forţa, prin abuz al justiţiei, prin hărţuire, prin plasare în arest şi prin denigrare mediatică. Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme. 
 
Dar voi credeţi oare că oamenii nu îşi dau seama că vreţi să lăsaţi ţara fără opoziţie, ca într-o dictatură? Voi credeţi că oamenii nu îşi dau seama că tot acest show cu mascaţi s-a făcut şi cu scopul de a distrage atenţia cetăţenilor de la criza în agricultură, de la preţuri şi tarifuri înalte, de la sărăcie şi de la incompetenţa şi iresponsabilitatea guvernării PAS? Toţi, totul înţeleg. Oamenii simpli sunt mai deştepţi decât mulţi dintre voi, care staţi azi prin Parlament sau ministere.
 
Şi ce dacă m-aţi arestat azi? De mâine vor scădea preţurile, se vor mări pensiile şi salariile şi vor veni în sfârşit "vremurile bune" promise? Veţi vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni şi oamenii iarăşi o să ceară de la voi o viaţă mai bună, nu promisiuni şi cai galbeni pe pereţi.
 
Şi eu sunt sigur că toţi colegii mei din Partidul Socialiştilor vor şti să fie alături de cerinţele şi de revolta cetăţenilor. Cu fermitate şi cu determinare politică, noi am scăpat de regimul lui Plahotniuc, care a capturat statul. Tot prin poziţie fermă şi prin curaj vom pune la respect şi vom înlătura, dacă trebuie, regimul PAS, care distruge ţara.
 
Eu aici voi rezista. Voi, stimaţi colegi, rezistaţi acolo unde sunteţi, la libertate, şi demonstraţi că sunteţi cea mai importantă forţă politică din interiorul ţării. Demonstraţi că sunteţi forţa care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea ţării nimănui şi că sunteţi atenţi la vocea poporului.
 
Moldova are Viitor! Iar noi în această luptă vom avea Victoria de partea noastră.”

Procuratura Anticorupţie a comunicat că marţi, 24 mai, au fost percheziţionate zece imobile şi patru automobile, în cadrul a patru dosare penale deschise pe numele fostului preşedinte Igor Dodon, acţiuni ilegale care ar fi avut loc în perioada 2014 - până în prezent.

Igor Dodon a fost reţinut pentru 72 de ore, marţi dimineaţă, după ce procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul lui din Chişinău, la casa părintească din satul Sadova şi încă la câteva imobile pe care Dodon le-ar deţine prin intermediul unor intermediari. 

Dodon este acuzat de comiterea coruperii pasive, acceptarea finanţării partidului politic de o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Curcubitaceu Progresist
25.05.2022, 07:29:34

Ce penibil și ăsta. Auzi la el. Ce treabă are economia cu băgarea la pușcărie a unui infractor? Aaaa, pe principiul ăsta, nu mai băgăm nici un mafiot la pușcărie că nu crește nivelul de trai in țara respectivă. Da ce, la noi pe vremea când DNA-ul mai strângea pe unul, pe altul se cunoaștea în venitul românului de rând? Auzi analogie la el... Altul care se crede Rothschild, fără Dodon, dispar banii din circuit frate, nu mai există bănci naționale, este sfârșitul lumii!

-10 (22 voturi)
= aceeaşi mizerie
25.05.2022, 08:21:47

C P... Corect!... Dar şi tu eşti cam "pretenţios"... Aveai alte aşteptări de la un neica-nimeni, ca dodonu'?... dodon = putin = aceeaşi mizerie

+7 (7 voturi)
Costin Calinesteanu
25.05.2022, 09:31:16

Ma dodoane nu or creste salariile dar sigur aerul romanesc fara putoarea ta de hoit rusnac e mult mai respirabil.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările