Igor Dodon, la München: Politica externă echilibrată va fi o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Igor Dodon i-a asigurat pe partenerii externi, cu care s-a întâlnit la Conferinţa Internaţională pentru Securitate de la München, că acordurile semnate anterior şi politica externă echilibrată vor fi o prioritate pentru actuala guvernare a Republicii Moldova. Despre aceasta a vorbit preşedintele într-o postare video pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.

Potrivit lui, oficialii s-au interesat şi de problema transnistreană. 

„Toţi înţeleg că rezolvarea problemei transnistrene ar spori şi ar duce la creşterea securităţii în regiune”, a spus Dodon.

În cadrul discuţiilor cu Thomas Greminger, secretarul general al OSCE. preşedintele susţine că a pledat pentru continuarea „politicii paşilor mici” şi implementarea Protocolului „Berlin+”, în reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, el a spus că mizează pe susţinerea Albaniei în obţinerea unui progres pe dimensiunea transnistreană, având în vedere că această ţară deţine preşedinţia OSCE.

Despre proiectele investiţionale strategice anunţate de către conducerea Moldovei în domeniul transporturilor, energeticii, logisticii, tehnologiilor informaţionale şi în alte direcţii prioritare, Igor Dodon a vorbit cu Michael Harms, directorul executiv al Comitetului de Est al Economiei Germane. El a îndemnat comunitatea de afaceri din Germania să investească în aceste şi alte proiecte.

La München, Igor Dodon precizează că făcut un schimb amical de opinii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la relaţiile bilaterale, securitate regională şi europeană. „L-am invitat pe domnul Macron să întreprindă o vizită oficială în Moldova şi sper foarte mult să-l văd în timpul apropiat în ţara noastră”. Totodată, în pauza dintre sesiunile de lucru ale Conferinţei Internaţionale pentru Securitate, Igor Dodon, a avut o discuţie informală cu secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

„Am discutat succint despre relaţiile bilaterale. Am exprimat domnului Pompeo recunoştinţa pentru poziţia clară, exprimată public, a Departamentului de Stat al SUA în raport cu fugarul din Moldova, Vladimir Plahotniuc”, a precizat şeful statului.

În cadrul unei alte întrevederi, cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, şeful statului a abordat detaliile privind vizita oficială a preşedintelui Bulgariei, Rumen Radev, în Moldova, preconizată pentru primăvara anului curent. Totodată, a pledat pentru intensificarea cooperării bilaterale la nivel de parlamente.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-la-munchen-politica-externa-echilibrata-va-fi-7965_1071539.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite