Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon nu exclude că Aeroportul Chişinău şi Portul de la Giurgiuleşti vor avea în curând investitori din Rusia

2
23 Sep 2019 11:06:37
Autor: Iurii Botnarenco
Vicepremierul rus Dmitri Kozak şi Igor Dodon, la Chişinău FOTO presedinte.md
Vicepremierul rus Dmitri Kozak şi Igor Dodon, la Chişinău FOTO presedinte.md

Igor Dodon susţine că investitorii din Federaţia Rusă sunt foarte interesanţi pentru Republica Moldova. În acest sens, şeful statului a dat de înţeles că Aeroportul Internaţional Chişinău, dar şi Portul de la Giurgiuleşti ar putea avea în curând investitori ruşi.

Igor Dodon a declarat, într-un interviu pentru presa rusă, că Republica Moldova este gata să aibă discuţii cu toţi investitorii, atât din Est cât şi din Vest, sugerând că, totuşi, oamenii de afaceri din Federaţia Rusă ar fi ceva mai atractivi pentru Chişinău, despre care a spus că sunt un investitor „interesant şi pe înţelesul nostru”.

Preşedintele a precizat că acum Republica Moldova depune eforturi mai întâi să întoarcă Aeroportul Chişinău în proprietatea statului, arătându-se optimist că sunt şanse mari ca acest lucru să se întâmple.

Potrivit lui, după ce Aeroportul revine în proprietatea statului, trebuie să se decidă dacă el va fi din nou concesionat sau nu, în urma altui concurs la care ar putea participa şi investitori ruşi.

„În ceea ce priveşte Portul de la Giurgiuleşti, acolo sunt numai investitori privaţi. Din câte cunosc, ei erau în căutare de noi investitori, parteneri. Cred că apariţia unui investitor rus acolo în timpul apropiat este destul de reală”, a mai spus Dodon.

Amintim că Guvernul a abrogat mai multe decizii ce ţin de concesionarea Aeoportului Chişinău. Maia Sandu a subliniat, citată de IPN, că abrogările hotărârilor de Guvern nu sunt retroactive, dar astfel cadrul legal va fi adus în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale. În declaraţiile de presă oferite după şedinţa Guvernului din 4 septembrie, Maia Sandu a spus că, „în continuare, pe baza informaţiilor prezentate de comisia parlamentară şi de alte instituţii ale statului, Ministerul Justiţiei lucrează la acest dosar, cu care se va merge în următoarele zile în instanţă, unde va cere anularea contractului de concesionare”.

Premierul a mai precizat că până la o decizie a instanţei de judecată, contractul de concesionare a aeroportului rămâne în vigoare.

Juristul Teodor Cîrnaţ consideră că prin decizia Guvernului Maiei Sandu de miercuri, 4 septembrie, de a abroga hotărârile din anul 2013 privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, Cabinetul de miniştri a dat dovadă de „nihilism total în domeniul juridic”.

Preşedintele Igor Dodon spune că în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate i-a fost comunicat că nu va fi posibilă finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei Avia Invest SRL, deţinătoarea contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, către NR Investments Ltd. Reacţia preşedintelui vine după ce în spaţiul public a apărut informaţia că tranzacţia a fost până la urmă dusă la bun sfârşit.

Guvernul a reacţionat la anunţul privind finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei Avia Invest SRL, deţinătoarea contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, către NR Investments Ltd. Într-un comunicat de presă emis de Executiv se spune că „nu a existat nicio consultare între Guvern şi NR Investments Ltd”.

Igor Dodon a declarat vineri, 23 august, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată în contextul tranzacţiei de vânzare a Avia Invest, că există temei şi chiar trebuie de reziliat contractul dintre Guvern şi Avia Invest, pentru că există suspiciuni că o parte din bani ar fi venit din „furtul miliardului” şi nici condiţiile contractuale nu ar fi fost respectate.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani şi să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.
 
NR Investments Ltd, o firmă de investiţii imobiliare, fondată în 2007 şi înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău. Contractul a fost ratificat pe 19 august, de către reprezentaţii Avia Invest şi unicul beneficiar al firmei NR Investments, Nat Rothschild.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lucifer
23.09.2019, 11:28:34

Măi, cum scăpăm de Dodon ăsta? Carevasăzică Uniunea Europeană şi România le dau bani, iar Moldova dă banii Rusiei. Ar trebui să-i lăsăm dracu în pace pe moldovenii ăştia, să nu le mai dăm bani, nici burse şi să le anulăm paşapoartele. Să le dea bani Rusia lor cea mult iubită.

+1 (1 vot)
jan11
24.09.2019, 00:09:56

Vai,Doamne,uitati-va la astia trei!odon arata ca o baba turceasca iar ailalti doi au fete de betivi nototrii!Marii reprezentanti ai Rusiei.Mai mare rasul si panarama.Uite cu cine s-a inhaitat presedintele Republicii Moldova,omul care ar trebui sa garanteze independenta si suveranitatea tarii.Cel mai mare dusman a tarii,tradator dovedit,a ajuns sa o conduca.omul rusilor,o rusine,un limbric vandut Moscovei.Ptiu!

Modifică Setările