Igor Dodon pleacă la Moscova pentru a negocia cu Gazprom tarifele la gazul natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon a avut o întrevedere marţi, 16 iulie, cu ministrul Economiei, Vadim Brînzan, şi candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, Vadim Ceban. La finalul întâlnirii, preşedintele ţării a anunţat că va pleca pe 16 iulie într-o vizită scurtă la Moscova pentru a „aborda în dialogul cu autorităţile Federaţiei Ruse inclusiv şi reducerea preţului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova”.

„Există informaţie preventivă despre diferite scheme frauduloase puse în aplicare în sistemul energetic în general, şi în stucturile ”Moldovagaz”, în particular, care au impact semnificativ asupra costurilor interne şi, implicit, asupra tarifelor la gaze. În acest context, am solicitat întreprinderea acţiunilor imediate de eliminare a schemelor respective, identificarea rezervelor interne de diminuare a costurilor în cadrul acestei întreprinderi strategice pentru ţara noastră. Sunt convins că aceste rezerve pot fi identificate, diminuînd astfel presiunea asupra tarifelor pentru consumatorii finali”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Şeful statului susţine că, în contextul discuţiilor la subiectul tarife, care a căpătat o actualitate deosebită după creşterea preţului de import la gazele naturale şi, mai ales, a politicii populiste iresponsabile a regulatorului pieţei energetice, Vadim Brînzan l-a informat despre „detaliile solicitărilor întreprinderilor energetice către ANRE pentru majorarea tarifelor pentru consumatorii finali. Argumentarea principală a acestor solicitări este majorarea preţului de import a gazelor naturale. În aceste condiţii este evidentă necesitatea iniţierii unor negocieri cu furnizorul de gaze naturale, cu scopul obţinerii unor reduceri”.

„Subiectul respectiv va fi abordat în cadrul discuţiilor mele cu autorităţile din Federaţia Rusă, dar şi cu conducerea S.A. „Gazprom”. Un eventual consens în aceste negocieri ar permite să diminuăm semnificativ necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale”, a spus Dodon.

Preşedintele a menţionat că a atras atenţia asupra necesităţii demarării negocierilor cu partea rusă pentru încheierea unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale şi tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020. 

„Experienţa anilor trecuţi denotă, că o tergiversare a acestui proces poate pune în pericol securitatea energetică a ţării, în special în perioada rece a anului”, a afirmat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite