Igor Dodon va prezenta la Munchen un concept al politicii externe a R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

„Am elaborat un document destul de serios şi pe parcursul ultimelor luni am discutat acest proiect, în linii generale, şi la Moscova, şi la Washington, Paris, Berlin, Viena. Eu am discutat personal acest proiect şi cu Putin, şi cu Macron, Merkel, Trump. Acest concept urmează să fie prezentat vineri sau sâmbătă la Munchen. Interesul este foarte mare”, a declarat preşedintele în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Potrivit lui Igor Dodon, în ultimii zece ani este pentru prima dată când şeful statului este invitat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, la care participă zeci de şefi de state şi de guverne, care vor reprezenta toate statele importante din lume.

Şeful statului spune că are fixate 6-7 întrevederi bilaterale cu şefi de state şi reprezentanţi ai diferitor instituţii. „Inclusiv cu comisari europeni, cu care este necesar să avem o discuţie referitor la situaţia din Republica Moldova şi ce va urma după alegerile din 24 februarie, în funcţie de rezultate”, a declarat preşedintele.

Igor Dodon spune că îşi va prezenta poziţia referitor la vectorul politicii externe în cadrul unei mese rotunde. „Eu promovez principiul unei politici externe echilibrate. Ce înseamnă acest lucru? Păstrăm relaţiile cu Europa, acordurile care le avem semnate, dezvoltăm aceste acorduri, dar restabilim relaţiile cu Rusia, nu facem acţiuni anti-ruseşti sau anti-europene sau anti-americane”, a menţionat şeful statului.

De asemenea, preşedintele spune că în următoarele săptămâni ar putea avea o vizită de lucru în Turcia, în cadrul căreia să discute cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, despre unele proiecte pentru Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite