Igor Dodon: Probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este de 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon este convins în proporţie de 90 la sută că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Preşedintele ţării susţine că unica şansă ca acest lucru să nu să se întâmple, este formarea unei coaliţii de guvernare între PSRM (condus de Zinaida Greceanîi) şi Blocul ACUM (condis de Maia Sandu şi Andrei Năstase).

Igor Dodon a precizat, în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova, că Socialiştii sunt gata să accepte dialogul cu Blocul ACUM doar dacă ACUM va anunţa că este dispus să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi, de asemenea, va accepta şi să ofere Socialiştilor patru ministere în viitorul Guvern de coaliţie (Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne şi Ministerul Reintegrării ţării).

În caz contrar, spune Igor Dodon, se va merge la alegeri parlamentare anticipate. Şeful statului a reiterat poziţia PSRM că nu vor fi acceptate condiţiile ACUM cu privire la formarea unui Guvern minoritar condus exclusiv de ACUM, dar sprijinit de PSRM.

Dodon s-a arătat indignat de anumite declaraţii ai unor reprezentanţi ai ACUM, cu privire la Ziua Victoriei, care ar fi spus că în cel de-Al Doilea Război Mondial moldovenii nu au învins, ci au pierdut. În acest sens, preşedintele ţării a dat de înţeles că şansele formării unei alianţe cu ACUM sunt şi mai mici în aceste momente, subliniind că unii membri ai ACUM sunt „nazişti”.

Igor Dodon a exclus posibilitatea unei coaliţii cu PDM, dar a accentuat că ultimul cuvânt pe acest subiect va aparţine Consiliului Republican al PSRM.

Amintim că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, niciun partid nu a obţinut majoritatea voturilor cetăţenilor, adică 50+1: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. 

În aceste condiţii este nevoie de formarea unei alianţe de guvernare. PSRM a anunţat că va forma o majoritate doar cu ACUM sau va merge la anticipate, în timp ce ACUM refuză oficializarea unei alianţe cu PSRM şi se pronunţă pentru un pachet de legi „de deoligarhizare” şi pentru învestirea unui guvern minoritar, condus de ACUM şi sprijinit de PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite