Igor Dodon va putea numi în funcţie un procuror general interimar. Deputaţii PSRM-ACUM au modificat legea cu privire la Procuratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Deputaţii din coaliţia de guvernare ACUM-PSRM au votat modificări la legea cu privire la Procuratură vineri, 19 iulie, în lectura a doua. Astfel, preşedintele Republicii Moldova va avea dreptul să desemneze un procuror general interimar, la propunerea Consiliului Superior al Procuraturii, în cazul constatării vacanţei funcţiei de procuror general.

Interimatul ar urma să fie asigurat până la organizarea unui concurs privind selectarea unui procuror general e către Consiliul Superior al Procuraturii, care ar dura până la trei luni.

Actualmente, interimatul funcţiei de procuror general este asigurat de procurorul adjunct al Procuraturii Generale. Prin aceste modificări, majoritarea parlamentară a vrut să se asigure că Procuratura, pe perioada interimatului, va putea fi condusă de un procuror care nu a fost numit în funcţie pe timpul guvernării PDM. Autorul proiectului de modificare a legii, Sergiu Litvinenco, susţine că s-a dorit doar asigurarea funcţionalităţii Procuraturii Generale pe durata vacanţei funcţiei procurorului general. Acesta a mai dat asigurări că proiectul respectă prevederile Constituţiei.

Democraţii au criticat această iniţiativă. Sergiu Sîrbu a declarat că modificările respective sunt un „proiect diabolic care vine ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii juridice din Moldova. Un atac la independenţa Procuraturii”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite