Igor Dodon se răzbună pe Maia Sandu. Acesta încearcă să lipsească noul preşedinte de posibilitatea de a controla Serviciul de Informaţii şi Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialiştii lui Igor Dodon au înreigstrat în Parlament un proiect de lege prin care vor să transfere Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

Iniţiativa legislativă a socialiştilor, semnată de Grigore Novak şi Vasile Bolea, vine după ce în vara anului 2019, tot socialiştii, alături de Blocul ACUM (condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase) au votat pentru revenirea SIS-ului în subordinea Preşedinţiei, idee promovată insistent la acea vreme de Igor Dodon, care îşi dorea cu orice preţ ca SIS-ul să treacă sub controlul Preşedinţiei.

Igor Dodon avea dreptate într-o oarecare măsură, deoarece SIS-ul fusese scos din subordinea Preşedinţiei, în decembrie 2016, odată ce el a câştigat alegerile prezidenţiale. Atunci, majoritatea parlamentară, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, a vrut să-l lipsească pe Igor Dodon de anumite atribuţii pentru a reduce din influenţa acestuia din funcţia de şef de stat şi l-a lipsit de posibilitatea de a controla SIS-ul şi Serviciul Protecţie şi Pază de Stat.

Atât SIS, cât şi SPPS au revenit sub controlul Preşedinţiei, în vara anului 2019, când Vlad Plahotniuc a pierdut guvernarea, iar la putere au venit socialiştii cu Blocul ACUM. Una din înţelegerile alianţei de guvernare, la insistenţa socialiştilor, era ca să voteze în Parlament ca SIS şi SPPS să treacă în subordinea Preşedinţiei, adică a lui Igor Dodon.

Acum, când Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, socialiştii încearcă să treacă SIS-ul sub control parlamentar, motivând prin faptul că Moldova e stat parlamentar şi e mai corect ca şi SIS să fie în subordinea Parlamentului. Prin urmare, socialiştii propun ca şeful SIS să fie numit în funcţie de Parlament, pe un termen de cinci ani, şi nu de Preşedinţie.

Cu alte cuvinte, Igor Dodon nu vrea să-i lase Maiei Sandu un instrument atât de important cum este SIS-ul şi încearcă să o lipsească de atribuţia de a controla această instituţie, la fel cum a procedat Vlad Plahotniuc în raport cu Igor Dodon, în 2016, atunci când Dodon câştigase alegerile.

Pe 25 noiembrie, într-un briefing de presă, Maia Sandu a comentat informaţia cu privire la trecerea SIS-ului din subordinea Preşedinţiei, în cea a Parlamentului.

„Instituţiile statului aflate în coordonarea preşedintelui ţării sunt deosebit de importante şi nu trebuie să fie parte a unor târguri politice sau să-şi schimbe subordonarea în funcţie de mofturile cuiva. Le amintesc celor care pun la cale scoaterea unor instituţii din subordonarea preşedintelui, că la aceste alegeri au votat 1.650.131 de oameni. Aceşti oameni au mers la vot pentru că cred în puterea preşedintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercaţi răbdarea acestor oameni, să nu vă bateţi joc de votul lor şi să nu veniţi cu iniţiative neconstituţionale şi periculoase, pentru că veţi simţi pe pielea proprie supărarea acestor oameni”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite