Igor Dodon respinge acuzaţiile privind legăturile şi înţelegerile cu Cristian Rizea: „Nu l-am cunoscut şi nu l-am văzut niciodată” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rizea si Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, susţine că nu s-a văzut niciodată cu ex-deputatul PSD Cristian Rizea şi că nici măcar nu-l cunoaşte. Declaraţiile ex-preşedintelui au fost făcute în contextul acuzaţiilor lansate la adresa sa, precum că ar fi primit 2 milioane de euro de la Rizea pentru a nu admite extrădarea acestuia în România, unde a fost condamnat la închisoare cu executare.

Igor Dodon a explicat că acuzaţiile respective, despre care spune că sunt „minciuni şi aberaţii”, au fost lansate cu scopul de a sustrage atenţia opiniei publice de la cazul răpirii judecătorului ucrainean Nikola Ceauş. 

Igor Dodon afirmă că, în scurt timp, ancheta parlamentară pe acest subiect va demonstra că în operaţiunea de răpire a participat şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, iar preşedintele Maia Sandu ştia despre aceste acţiuni.

Igor Dodon a declarat că în perioada când Olesea Stamate, membru al PAS, era la şefia Ministerului Justiţiei, nu a făcut nimic pentru extrădarea lui Cristian Rizea, care, în opinia lui Dodon, a obţinut ilegal cetăţenia R. Moldova.

Dodon a subliniat că cetăţenii străini care au încălcat legea în statele lor trebuie să fie extrădaţi.

Liderul Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, susţine că fostul deputat român Cristian Rizea i-ar fi dat 2 milioane de euro lui Igor Dodon, pe când acesta era încă şef de stat, ca Dodon să-l ajute să nu fie extrădat în România, acolo unde a fost condamnat definitiv la aproape cinci ani de închisoare şi unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa.

Cristian Rizea a afirmat, la Jurnal TV, că dosarul penal în care a fost condamnat în România i-a fost fabricat şi că dânsul este nevinovat. Rizea a mai spus că a obţinut cetăţenia moldovenească legal, depunând actele la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, dar nu în mod fraudulos, precum susţin procurorii moldoveni.

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest de autorităţile moldoveneşti duminică, 2 mai, după ce a expirat termenul în care un cetăţean străin reţinut poate fi extrădat.

Cristian Rizea a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020, la scurt timp după ce preşedintele de atunci, Igor Dodon, i-a anulat cetăţenia moldovenească. Ulterior, Rizea a fost arestat, iar Chişinăul a anunţat că fostul deputat va fi extrădat în România.

Cristian Rizea riscă închisoare şi în Republica Moldova, după ce procurorii moldoveni au stabilit că fostul deputat român a comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, Rizea a făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

După ce Igor Dodon a semnat un decret prin care a anulat cetăţenia lui Cristian Rizea, preşedintele de atunci a spus că Rizea este „un criminal, conform justiţiei române”. 

Dodon a adăugat că acum ţine de competenţa organelor de drept moldoveneşti şi române ca să-l reţină şi să-l expulzeze pe Cristian Rizea din R. Moldova. Dodon a precizat că decretul a fost semnat la propunerea Comisiei pentru cetăţenii.

Igor Dodon a anunţat vineri, 16 octombrie 2020, că Cristian Rizea a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Atunci, pentru a obţine cetăţenia, Rizea a informat autorităţile R. Moldova că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc, afirmă Dodon, sugerând că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Dodon a precizat că atunci când Rizea a solicitat cetăţenia, acesta a ascuns informaţia că a fost condamnat în România, fapt ce contravine legislaţiei Republicii Moldova. În acest sens, Dodon a afirmat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească. 

„La momentul când el a depus actele, deja era condamnat în România. Pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani şi opt luni. Asta înseamnă că acest cetăţean a depus actele în Moldova, asumându-şi angajamentele că nu încalcă legea, dar, de fapt, a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostului oligarh care era la putere”, a subliniat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite