Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon, revoltat că Maia Sandu nu i-a conferit nicio distincţie de stat ambasadorului Chinei: Este o provocare

2
20 Sep 2021 09:57:05
Autor: Iurii Botnarenco

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, este indignat că preşedintele Maia Sandu nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong, în contextul încheierii mandatului în Republica Moldova.

Igor Dodon consideră că este nedrept ca ambasadorii SUA, UE şi cel al Franţei să fie decoraţi, cu „Ordinul de Onoare”, iar diplomatul chinez să fie ignorat, mai ales că, potrivit lui Dodon, China „este printre primele ţări care a oferit un ajutor semnificativ Moldovei la începutul pandemiei, în anul 2020”.
 
„Mai mult, anume China a iniţiat o mulţime de programe de ajutoare pentru ţara noastră, în timpul mandatului ambasadorului Zhang Yinghong. Calific pasul Maiei Sandu ca fiind o provocare sau pur şi simplu îndeplineşte instrucţiunile venite din exterior, în special pe fonul distincţiilor conferinte în ultimele luni ambasadorilor SUA, UE şi Franţei”, a scris Igor Dodon pe Telegram.
 
Dodon consideră că gestul preşedintelui ţării „arată lipsă de respect demonstrativă faţă de un stat atât de important pentru Moldova cum este China, care este partenerul strategic al R. Moldova”.
 
„Anul trecut, noi am pregătit câteva documente foarte importante: acordul pentru parteneriat strategic între R. Moldova şi China, acordul privind comerţul liber şi acordul privind regimul liber de vize. Sper că noua guvernare nu va amâna aceste iniţiative”, a mai spus Dodon.
 
Amintimm că, pe 16 septembrie, Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, ES Zhang Yinghong. Întrevederea a avut loc cu ocazia încheierii mandatului acestuia în R. Moldova.

„I-am exprimat domnului Ambasador aprecierea pentru activitatea sa în Moldova ce a urmărit consolidarea relaţiilor moldo-chineze. I-am mulţumit totodată pentru ajutorul oferit de Beijing în susţinerea eforturilor noastre de combatere a pandemiei de Covid-19”, a subliniat şefa statului.

Potrivit Preşedintei Maia Sandu, China este un partener important pentru Republica Moldova, cu care ţara noastră doreşte să dezvolte în continuare relaţii trainice de cooperare şi prietenie, în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
20.09.2021, 10:09:48

Dodonule, stai calm ca te baga la puscarie.

-11 (11 voturi)
fact check
20.09.2021, 10:12:51

Bre Dodoane, ai impresia ca Maiei Sandu ii era geu sa comande o tinichea de asta si sa i-o atarne ambasadorului de gat? Problema a fost urmatoarea, ca scrie clar si pe site la Aliexpress: "datorita situatiei legate de pandemie exista posibilitatea intarzierii livrarii comenzii". Maia i-a strans mana cu multumiri si inmanat codul comenzii si adresa de easybox, Shanghai nr.1, colt cu restaurnatul de KFC si de gata. Job done! ...talamb mai esti, bre Dodoane!

+11 (11 voturi)
Modifică Setările