Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon l-a demis pe ministrul Apărării: A cochetat cu NATO! Şalaru: Un nou cuplu politic, Ghimpu-Dodon, intră în arena politicii moldoveneşti

14
27 Dec 2016 09:34:03
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat marţi, 27 decembrie, decretul de demitere din funcţie a ministrului Apărării, Anatol Şalaru. Decretul a fost înaintat preşedintelui de premierul Filip la solicitarea liderului PL, Mihai Ghimpu. Şeful statului a prezentat şi motivele ce au stat la baza acestei decizii. Printre ele se enumeră cooperarea cu NATO, dar şi faptul că Şalaru îşi dorea unirea Moldovei cu România.

„Câteva minute în urmă am semnat decretul privind demisia din funcţie a ministrului de faimă proastă Şalaru. Îi mulţumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers şi îi sugerez să o facă şi în raport cu ceilalţi miniştri liberali din cabinetul actual.

Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO ştiind foarte bine că sîntem o ţară neutră conform Constituţiei Republicii Moldova, a favorizat şi a stat în avangarda apariţiei tehnicii militare americane în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decât o provocare. A pledat şi pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. A disponibilizat numeroşi profesionişti din sistemul de apărare şi securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal şi ideologiei unioniste.

Toate aceste lucruri sunt incompatibile în mod categoric cu atribuţiile funcţionale ale unui ministru în domeniul apărării al unui stat independent şi suveran, care are specificate clauze clare în Constituţie cu privire la neutralitate.

Mai mult decât atât, acestei persoane i-au fost în repetate rânduri aduse acuzaţii grave în ceea ce ţine de prejudicierea patrimoniului în valoare de zeci de milioane de lei Ministerului Apărării, bugetului public naţional, prin vânzarea muniţiilor, tranzacţii dubioase cu armament şi bunuri materiale aflate la balanţa ministerului Apărării.

Sunt de părerea că în funcţia de ministru al Apărării trebuie să vină o persoană profesionistă, onestă şi devotată statului Republica Moldova”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Şalaru la data de 12 decembrie, după care liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat că se va adresa premierului FIlip şi preşedintelui ţării pe atunci, Nicolae Timofti, cu solicitarea ca ministrul liberal să fie demis.

Timofti a refuzat să satisfacă demersul lui Ghimpu pe motiv că nu ar exista suficiente argumente şi nu a semnat decretul. În rezultat, această responsabilitate i-a revenit preşedintelui Dodon.

Replica lui Şalaru: „Moldova are nevoie de o revoluţie morală!“

Anatol Şalaru a reacţionat, pe pagina sa de Facebook, imediat după semnarea decretului. Acesta a spus că pleacă din funcţie împăcat şi că este surprins de faptul că Partidul Liberal s-a transformat „într-un partid de tip bolşevic, unde cei care contestă supremaţia liderului sunt executaţi“.

Redăm mai jos mesajul integral al lui Anatol Şalaru:

„Stimaţi prieteni,
 
Cu puţin timp în urmă, la solicitarea expresă a lui Mihai Ghimpu, Igor Dodon a semnat decretul de demitere a mea din funcţia de ministru al Apărării. Plec din această funcţie cu conştiinţa împăcată că nu am fost demis pentru încălcări sau nerealizări în activitatea de ministru, ci doar pentru că am cerut schimbarea preşedintelui PL. Nu mi-am imaginat niciodată că sub conducerea lui Mihai Ghimpu Partidul Liberal se va transforma într-un partid de tip bolşevic, unde cei care contestă supremaţia liderului sunt executaţi. 
 
Igor Dodon a spus adevăratele motive ale demiterii mele: «Câteva minute în urmă am semnat decretul privind demisia din funcţie a ministrului de faimă proastă Şalaru. Îi mulţumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers...
Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO ştiind foarte bine că sîntem o ţară neutră conform Constituţiei Republicii Moldova, a favorizat şi a stat în avangarda apariţiei tehnicii militare americane în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decît o provocare. A pledat şi pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România».
 
Prin demiterea mea, Mihai Ghimpu i-a facut cadou lui Dodon ministerul Apărării. Iată că după cuplul Roşca-Voronin un nou cuplu politic, Ghimpu-Dodon, intră în arena politicii moldoveneşti. Le doresc succes! Din păcate, pentru Republica Moldova începe o perioadă neagră în care, din nou, va trebui să ne apărăm identitatea românească, să ne apărăm fiinţa naţională. Republica Moldova are nevoie de o revoluţie morală, o revoluţie a bunului simţ“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ion Popescu
27.12.2016, 10:14:55

Si uite asa ....poporul ....prin reprezentanti alesi ....legal ...i-a dat .... a treia cizma . Era de asteptat ca prea se dadea ....cocos . Adica el si un altul , neica nimeni , stabileau pe unde se va retrage armata rusa din Transnistria . Un fel de DEGERATU ....Basarabean

-2 (4 voturi)
Alfa Omega
27.12.2016, 11:04:19

Cel putin jumatate din moldoveni inclusiv cei care au stat acasa cand s-a votat președintele primesc din mana lui dodon ceea ce au votat sau nu au votat stand acasa !

+5 (5 voturi)
Iosiv Varga
27.12.2016, 11:53:58

poate nu ar strica imnul sa fie...Desteapta-te ..moldovene!...,in rest e bun imnul Romaniei!

+3 (3 voturi)
marius cristian
27.12.2016, 12:00:02

mare' chestiune dom'le : o coada de topor a rusnacozaurilor a demis un amerloc curling-ist al yoropenilor si americacanilor.... Asa , si?!? nici o branza nice de unul , nice de altul ; basarabenii sa culeaga ce-au semanat la alegeri , cand au inclinat spre Drang Nach Osten .....

-1 (1 vot)
ion sbucium
27.12.2016, 12:39:49

Salaru putea deveni sau chiar va deveni noul lider al miscarii unioniste, sustinute de Bucuresti. Ghimpu a detinut pana acum monopolul "unionismului" de carton si l mai degraba ingroapa definitiv unionismul decat sa permita ca cineva sa-i faca concurenta. Se creeaza impresia ca pentru a anihila o veritabila miscare unionista Moscova a avut grija sa aiba la Chisinau partidele si ONG-urile sale de orice coloratura, inclusiv de falsa eliberare nationala, cum a fost Frontul Popular si apoi PPCD-ul lui Rosca si de fals "unionism" si "liberalism" - cum e PL-ul lui Ghimpu si Chirtoaca.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările