Igor Dodon a semnat decretul de numire a procurorului general interimar, Dumitru Robu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, la propunerea Parlamentului, transmite IPN.

După o întrevedere cu Dumitru Robu, Igor Dodon a scris pe Facebook că îşi exprimă speranţa că procurorul general interimar va fi în stare să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care au furat din banii publici, precum şi va contribui la implementarea conformă a reformei procuraturii.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că procurorul general interimar va respecta cu stricteţe legile şi Constituţia ţării, va restabili buna imagine a instituţiei, asigurând investigarea infracţiunilor, comise de fosta guvernare. „Am subliniat că societatea este în aşteptarea unor anchete veritabile cu privire la investigarea fraudei bancare, uzurparea puterii în stat din luna iunie curent şi a schemelor infracţionale create în diverse domenii ale economiei ţării etc.”, a scris Igor Dodon.

Candidatura lui Dumitru Robu a fost susţinută de către 78 de deputaţi.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că prin desemnarea lui Ruslan Flocea la funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie şi cea a lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Igor Dodon încearcă să preia instituţiile statului după modelul lui Vlad Plahotniuc.

  Amintim că interimatul funcţiei de general interimar al Republicii Moldova a fost deţinut de Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite