Igor Dodon: „SIS-ul rămâne în subordine dublă - la preşedinte şi la Parlament”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodona comentat adoptarea în Parlament a proiectului de lege care va reduce din atribuţiile noului preşedinte al ţării. Igor Dodon susţine că Serviciul de Informaţii şi Securitate „în continuare se subordonează şi controlului parlamentar, şi raportează şi preşedintelui”.

„SIS-ul rămâne în subordine dublă - la preşedinte şi la Parlament. Aşa cum se numea anterior şeful SIS de Parlament, în continuare şeful SIS se numeşte de Parlament. Aşa este acum, aşa a fost şi o lună în urmă şi trei ani în urmă etc. Unicul lucru care s-a schimbat că vicedirectorii SIS nu munesc nu de preşedinte, dar de Parlament. Care-i problema?”, a declarat Igor Dodon.

El a afirmat că, dacă „eu aş vrea să promovez pe cineva în funcţie la SIS, aşa cum speculează aşa-numita presă independentă, eu semnam astăzi decretele, dar eu ieri am văzut că Parlamentul mi-a luat acest drept şi l-a transmis Parlamentului. Care-i problema? Nimeni nu schimbă acum şeful la SIS”.

Dodon a adăugat că şeful actual al SIS, Alexandru Esaulenco, „a fost numit cu voturile Maiei Sandu şi ale lui Andrei Năstase”. 

„Acest conducător rămâne în continuare în funcţie. Nimeni nu-l dă afară”, a încheiat Dodon.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite