Igor Dodon, suspendat din funcţie pentru a cincea oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat din funcţie luni, 10 decembrie, pentru a cincea oară pe preşedintele Igor Dodon, după ce şeful statului a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament, încălcând în aşa mod Legea Supremă. Suspendarea este valabilă doar pentru perioada în care vor fi promulgate legile respective de către un preşedinte interimar.

Igor Dodon a refuzat să promulge legea ce permite trecerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea SUA, unde ar urma să fie construită noua Ambasadă americană, legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, legea privind noul Cod al audiovizualului şi legea privind declararea zilei de 9 Mai - Ziua Europei, în paralel cu Ziua Marii Victorii.

Legile menţionate ar urma să fie promulgate de speakerul Andrian Candu, cum a fost şi în celelalte patru cazuri.

Recent, preşedintele ţării a anunţat, pentru presa rusă, că această suspendare va fi ultima, pentru că Parlamentul nu va mai avea asemenea ocazii, sugerând că după alegerile din 24 februarie, socialiştii vor guverna Republica Moldova.

Potrivit IPN, în cadrul şedinţei Curţii, deputatul PDM Sergiu Sârbu a declarat că prin prezenta sesizare se solicită constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte, în vederea depăşirii blocajului instituţional generat de şeful statului prin refuzul deliberat al acestuia de a executa obligaţia constituţională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de către Parlament. Autorii sesizării fac referire la cinci legi, printre care şi Codul serviciilor media audiovizuale, legea prin care terenul fostului Stadion Republican este transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice.

Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a menţionat că instituţia prezidenţială nu este de acord cu argumentele autorilor sesizării. Preşedintele nu a acceptat promulgarea legilor invocate din cauza carenţele constatate.

„Un şef de stat ales de către naţiune nu poate trata cu indiferenţă nici dificultăţile, nici preferinţele poporului său. Prin urmare, tranziţia la forma directă de alegere a preşedintelui atrage după sine implicarea acestuia prin intervenţii concrete şi faptice”, a notat consilierul.

Amintim că Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de patru ori până acum, pentru refuzul de a numi în funcţii noii miniştri sau pentru refuzul de a promulga legile revotate de Parlament, asta deşi Constituţia îl obligă să semneze documentele respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite