Igor Dodon, suspendat temporar din funcţie. Curtea Constituţională a stabilit interimatul funcţiei de preşedinte al ţării pentru numirea noilor miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a fost din nou suspendat temporar din funcţie. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaţilor propuşi repetat de prim-ministru. Ceea ce constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză”, se arată îm avizul Curţii Constituţionale.

Curtea a stabilit că preşedintele Parlamentului (Andrian Candu) sau prim-ministrul (Pavel Filip) va emite în calitate de preşedinte interimar decretele de numire în funcţie a viceprim-miniştrilor şi a miniştrilor, se mai arată în avizul CC.

După hotărârea CC, speakerul Andrian Candu a anunţat că el va fi cel care va ocupa funcţia de preşedinte interimar şi va numi în funcţii noii miniştri.

Curtea Constituţională a dat dovadă de apartenenţă politică

Reprezentantul Preşedinţiei la CC, Maxim Lebedinschi, a învinuit CC de apartenenţă politică. 

El consideră că Înalta Curte a neglijat Codul jurisdicţiei constituţionale, care spune că sesizările privind suspendarea din funcţie a preşedintelui pot fi aprobate doar prin hotărâre de Parlament şi urmau a fi semnate de către şeful Legislativului şi că sesizarea nu putea fi acceptată de un grup de deputaţi.

„CC şi-a depăşit competenţele sale şi a dat interpretare legii. Potrivit Constituţiei, CC poate să interpreteze doar Constistuţia şi nu are drept de intepretare a altor acte legale”, a menţionat Lebedinschi.

De asemenea, el a precizat că Guvernul urma să intre în demisie, pe motiv că au fost eliberaţi din funcţii mai mult de jumătate din componenţa Cabinetului de Miniştri: „Din practica anterioară a CC a fost stabilit că „unii” miniştri este un termen restrâns şi nu poate fi prea larg. În aşa caz, noi deja vorbim de un nou Cabinet de Miniştri, ceea ce în mod normal trebuia să se întâmple printr-o nouă numire de Parlament”.

Un alt argument prezentat de Preşedinţie ţine de suspiciunile de integritate asupra miniştrilor.

„Aducem aminte că prin hotărârea CC care viza legalitatea demiterii din funcţie a domnului Filat a fost constata că nu pot să ocupe funcţii de demnitate publică persoane asuăra cărora planează suspiciuni în implicarea acestora în acte de corupţie”, a constatat Lebedinschi.

„Astăzi a triumfat justiţia constituţională”

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a declarat, după şedinţa Curţii Constituţionale, că „astăzi a triumfat justiţia constituţională”.

„Ne pare rău că ajungem nu pentru prima oară la Curte pentru a debloca o situaţie de conflict instituţional şi blocaj între puterile statului. Guvernul nu poate să rămână nefuncţional. Avem nevoie de un Guvern stabil şi evident că acest refuz neîntemeiat al şefului statului de a numi miniştrii urma a fi soluţionat doar prin instituirea interimatului funcţiei de şef al statului”, a menţionat Sîrbu.

El a mai adăugat că reprezentantul preşedintelui la CC, Maxim Lebedinschi, nu a adus niciun argument şi niciun document ce ar demonstra suspuciunile de integritate asupra miniştrilor, invocate de către Igor Dodon.

Reacţia lui Igor Dodon

Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” aşa cum le dictează guvernarea democrată”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit preşedintelui, CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ.

„Sunt iarăşi încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câţiva deputaţi. Deci, guvernarea a ales calea simplistă şi abruptă, o cale înjositoare chiar şi pentru miniştrii propuşi”, a subliniat şeful statului.

Dodon afirmă că „aceşti miniştri intră în Guvern pe uşa din spate, fiind lipsiţi de legitimitatea şi credibilitatea cuvenite”.

„Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept. Curtea şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional. Este o cădere dezonorantă şi regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, a notat Igor Dodon.

Amintim că un grup de deputaţi din Comisia juridică, numiri şi imunităţi a depus pe 28 decembrie o sesizare la Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova, după ce Igor Dodon a refuzat în mod repetat numirea noilor membri ai Guvernului. Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a precizat că a solicitat Curţii ca sesizarea să fie analizată în regim de urgenţă, în aşa mod ca până la 7 ianuarie 2018 să „avem deja un Guvern absolut funcţional”.

Deputaţii majorităţii parlamentare au solicitat ca numirea în funcţii a miniştrilor să fie posibilă fără a mai fi necesară semnătura lui Igor Dodon. Anume prin instituirea interimatului funcţiei, aşa ca atribuţiile şefului statului de numire în funcţie a miniştrilor să revină altei persoane.

Igor Dodon a respins joi, 28 decembrie, şi pentru a doua oară candidaturile Guvernului la funcţiile de miniştri. Potrivit şefului statului, „Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior”.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Notăm că o situaţie similară a existat în octombrie 2017, când Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza a fost numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite