Igor Dodon, suspendat din funcţie pentru a patra oară. CC a stabilit interimatul funcţiei, după ce preşedintele a refuzat să numească noii miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CC) de la Chişinău l-a suspendat din funcţie pe Igor Dodon luni, 24 septembrie, pentru a patra oară de la preluarea mandatului de preşedinte al ţării. Înalta Curte a stabilit interimatul funcţiei, pentru ca decretul de numire a noilor miniştri din Guvernul Filip să poată fi semnat de şeful Legislativului sau de către prim-ministru, după ce şeful statului a refuzat să semneze decretul.

Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a declarat, la şedinţa CC, că preşedintele ţării a refuzat justificat numirea în funcţie a noilor miniştri, pe motiv că are suspiciuni asupra integrităţii acestora, aceştia nu se bucură de încredere din partea societăţii şi pentru că noii miniştri sunt incompatibili cu funcţiile pe care intenţionează să le ocupe.

În plus, Maxim Lebedinschi a înaintat CC un demers, în care susţine că Înalta Curte nu putea fi sesizată de către doar doi deputaţi pe o asemenea chestiune precum este suspendarea din funcţie a preşedintelui ţării, dar, conform legislaţiei, este nevoie de o hotărâre a Parlamentului în acest sens. Demersul a fost respins de CC.

„Întregul proces de remanieri guvernamentale este contrar Constituţiei, neglijându-se atât rolul preşedintelui R. Moldova, cât şi al Parlamentului. De ce întregul corp al Guvernului, începând cu prim-ministru şi terminând cu restul miniştrilor care au fost numiţi sau aprobabaţi de Parlament, urmează să treacă avizări în comisii parlamentare, să prezinte actele de integritate să manifeste capacităţile sale profesionale, iar când vorbim despre o remaniere guvernamentală, numirea ministrului se reduce la o formalitate - scrisoarea prim-ministrului, acceptul sau refuzul, a doua scrisoare a prim-ministrului, acceptul sau refuzul, în final avem respectiv hotărârea CC. Nu este logic”, a afirmat consilierul.

Igor Dodon consideră că prin decizia de a-l suspenda din funcţie luni, 24 septembrie, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate. În opinia sa, CC a zădărnicit încercarea şefului statului „de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”.

Amintim că liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, că doi miniştri din Guvernul Filip vor fi demişi, după care vor fi înlocuiţi de Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu.

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie. La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Igor Dodon a semnat decretul de demitere din funcţie a celor doi, însă a refuzat să semneze numirea în funcţie a noilor miniştri.

Premierul Pavel Filip a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru ca blocajul instituţional să fie rezolvat, ceea ce înseamna că Înalta Curte din nou urma să-l suspende pe Igor Dodod din funcţie, pentru ca decretul să fie semnat de şeful Parlamentului, mai ales că existau deja trei astfel de precedente.

Curtea Constituţională a decis vineri, 5 ianuarie, că Igor Dodon a încălcat Constituţia când a refuzat repetat să promulge legea ce interzice propaganda rusă. Curtea a stabilit că preşedintele ţării va fi suspendat din funcţie ca atribuţia de promulgare a legilor să revină unui preşedinte interimar, fiind vorba de şeful Parlamentului sau de prim-ministru.

Curtea Constituţională a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale. 

Notăm că o situaţie similară a existat în octombrie 2017, când Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza a fost numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite