Igor Dodon va fi suspendat din funcţie pentru ca un preşedinte interimar să promulge legea ce interzice propaganda rusă. Decizia Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Curtea Constituţională a decis vineri, 5 ianuarie, că Igor Dodon a încălcat Constituţia când a refuzat repetat să promulge legea ce interzice propaganda rusă. Curtea a stabilit că preşedintele ţării va fi suspendat din funcţie ca atribuţia de promulgare a legilor să revină unui preşedinte interimar, fiind vorba de şeful Parlamentului sau de prim-ministru.

Curtea a menţionat că preşedintele ţării nu are drept „de veto” şi este obligat să promulge legile, chiar dacă acesta consideră că legea respectivă nu corespunde normelor constituţionale.

CC a cerut Parlamentului să adopte legea ce presupune tragerea la răspundere penală a şefului statului pentru nerespectarea Constituţiei, fapt ce ar evita „ping-pongul” instituţional.

Igor Dodon ar urma să fie suspendat pentru a treia oară pe durata mandatului său. În primul caz, şeful statului a fost suspendat de CC când a refuzat să-l numească în funcţie pe ministrul Apărării, Eugen Sturza. Apoi, preşedintele a fost suspendat după ce a refuzat să numească în funcţii noii membri ai Guvernului Filip.

Curtea Constituţională a examinat sesizarea deputatului Sergiu Sîrbu, prin care s-a solicitat constatarea circumstanţelor ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în vederea promulgării legii ce interzice propaganda rusă, în absenţa reprezentantului Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi.

Acesta nu s-a prezentat la şedinţa CC şi nici nu şi-a motivat lipsa.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Parlamentul de la Chişinău a revotat vineri, 22 decembrie, legea ce interzice emisiunile politico-analitice ruseşti în Republica Moldova, după ce ea a fost trimisă spre reexaminare Legislativului de către Igor Dodon. 

Precizăm că, potrivit articolului 93 (2) din Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională joi, 4 ianuarie, în privinţa examinării constituţionalităţii prevederilor legii de modificare a Codului Audiovizualului, prin care se interzice transmisia emisiunilor politico-analitice şi militare din Federaţia Rusă.

De asemenea, amintim că Înalta Curte de la Chişinău a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale. 

„Consider că ea atentează la principiile democraţiei şi încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituţie şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ş.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituţiei, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite