Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon: Transnistria trebuie să aibă dreptul la autodeterminare, dacă Chişinăul va decide să se unească cu România

5
25 Dec 2017 12:20:14
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon consideră că unul dintre pilonii ce ar sta la baza soluţionării problemei transnistrene ar fi ca Tiraspolului să i se garanteze că, dacă Chişinăul decide să se unească cu România, atunci Transnistria trebuie să aibă dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea propriului stat.

În cadrul unui interviu oferit Clubului de presă „Rezonanţa socială” sâmbătă, 23 decembrie, Igor Dodon a declarat că pentru soluţionarea politică a conflictului transnistrean este nevoie de trei etape. 

În primul caz preşedintele vorbeşte despre necesitatea de a avea la putere „o guvernare promoldovenească”. 

„Iată cu asta trebuie să începem şi întrebarea nu e mai mult către Tiraspol, dar către noi. Aici la Chişinău nu doar preşedintele trebuie să gândească aşa, dar şi conducerea Guvernului şi a Parlamentului trebuie să lucreze împreună pentru a fortifica statalitatea. Nu pentru a intra în Europa, în NATO, în România, dar pentru întărirea statalităţii”, a subliniat şeful statului.

În cea de-a doua etapă Igor Dodon afirmă că „trebuie cu toţii să ne aşezăm şi să ne gândim cum vom reintegra ţara”. 

„Eu deja am mai spus că sunt câteva lucruri pe care se va ţine totul. Iniţial este vorba de neutralitate. Noi cu toţii trebuie să înţelegem că Moldova nu va intra în NATO, asta trebuie să fie o garanţie. A doua, trebuie să dăm dreptul Transnistriei la autodeterminare. Dacă, cumva, la o anumită etapă, cineva din Chişinău va decide să se unească cu România, Transnistria trebuie să aibă dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea propriului stat recunoscut de toţi. Apropo, acest lucru este prevăzut în Legea privind statutul Găgăuziei”, a precizat preşedintele

În a treia etapă şeful statului opinează că „trebuie să obţinem susţinere geopolitică”. 

„Aici este un moment foarte important. Soluţionarea conflictului transnistrean nu poate fi istoria de succes doar a unei părţi. Rezolvarea problemei nu poate fi doar după planul rus, planul european sau cel american. În soluţionarea acestei probleme trebuie să-şi vadă victoria politică, geopolitică, diplomatică toate părţile. Pe lângă Chişinău şi Tiraspol, pe această problemă trebuie să-şi vadă partea sa de succs şi Rusia, şi UE, şi SUA. Sunt convins că ei au nevoie de această victorie”, a concluzionat Igor Dodon.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Fartun Vladi
25.12.2017, 13:11:55

Ba da chiar atit de egoist sa fii ? Ce va face Transnistria daca ramine isolata ? Aia si asa mor de foame dar intre Roamania Mare si Ucraina ce vor face ? Aici chiar se vede pe fata ca nu-l intereseaza pe Dodon de poporul ala . El doar urmeaza ordinile de la Moscvici .. Vai de capul nostru cu asa presedinte de ...

+4 (4 voturi)
ion damian
25.12.2017, 15:30:03

Vladi nu le plage de mila! Exista destula stevie pe langa Tiraspol iar in plus au un stoc mare de ulei de baie. Rubla transnistreana va fi data la schimb cu leul romanesc la paritatea o sacosa de ruble transnistrena/ 0,50 de bani romanesti.

+4 (4 voturi)
miron miron
25.12.2017, 15:41:19

Mărlania lui Dodon iese la suprafata pe zi ce trece. Moldovenii au patit-o cu Dodon, asa cum am patit-o noi cu Dragnea. Sa ne fie de cap...

+2 (2 voturi)
Popa Basca.
25.12.2017, 16:32:20

Sluga jegoasa a lui Putin,Transnistria are dreptul sa fie moneda de schimb,cu Ucraina,pentru Bugeacul moldovenesc!In lipsa unei asemenea solutii,Transnistria are dreptul sa taca,iar tu si stapanii tai aveti dreptul la ura si dispretul romanilor din romania si din Moldova.Chiar daca moldovenii nu vor dori unirea cu Romania,au dreptul sa-si recapete iesirea la mare!

+3 (3 voturi)
Lucifer
25.12.2017, 18:47:20

Situaţia Transnistriei se va rezolva când forţele militare ruse vor fi forţate să părăsească Transnistria. Transnistria şi Găgăuzia, dacă mai fac mult scandal, vor fi date Ucrainei. Prea multă autodeterminare/ democraţie strică.

+1 (1 vot)
Modifică Setările