Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

1
19 Sep 2020 16:17:11
Autor: Iurii Botnarenco

Igor Dodon este de părere că moneda naţională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească preţurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, transmite IPN.

„În Federaţia Rusă, după ce s-a început criza, în legătură cu toate problemele economice, rubla rusească s-a depreciat. În Moldova. cu regret, cursul a scăzut. Adică leul s-a întărit. S-a apreciat moneda naţională. De ce spun cu regret? Pentru că aceasta defavorizează exporturile”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Preşedintele Răspunde”, fiind întrebat despre devalorizarea rublei ruseşti.

În urma acestor declaraţii, cu o reacţie a venit expertul economic Adrian Lupuşor, care menţionează că „în condiţii de recesiune, mediul inflaţionist stabil şi un nivel confortabil al rezervelor valutare, aceasta idee pare rezonabilă. „Însă, ce trebuie să ne îngrijoreze? Unu – tonalitatea sună a indicaţie din partea unui politician aflat în fotoliu de preşedinte în ajun de alegeri pentru autoritatea monetară, care trebuie să fie independentă de orice imixtiuni politice, mai ales în context electoral”, menţionează expertul într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Adrian Lupuşor, Igor Dodon se referă doar la exportatori care apelează la materia primă locală, care sunt, evident, beneficiarii neţi ai deprecierii. Expertul se întreabă cum rămâne cu exportatorii care lucrează cu materie primă de import sau cu importatorii de produse care nu pot fi substituite de producătorii autohtoni? Cum rămâne şi cu cei care au venituri  în lei, dar obligaţii de plată în valută (ex: chiriaşi sau care au contractat credite în valută străină)? Bunăstarea populaţiei/consumatorilor nu contează? Contează doar exportatorii de mere în Rusia?

„Să nu uităm că funcţia principală a BNM este de a menţine stabilitatea preţurilor şi nicidecum să manipuleze cursul valutar. Avem un regim flotant al cursului de schimb, ceea ce însemnă că leul fluctuează în funcţie de cerere şi ofertă, iar BNM intervine doar pentru a evita fluctuaţii exagerate. Şi este unul din cele mai bune mecanisme macroeconomice care funcţionează destul de bine în Moldova. Orice tentativă de imixtiune politică în acest regim se poate solda cu dezastru macroeconomic. Piaţa este un regulator mult mai bun, faţă de orice politician”, a mai punctat Adrian Lupuşor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
19.09.2020, 16:37:43

Dodonul ... are stocuri de hârtie ..și vrea să le folosească .. Una ..două ...dă exemple despre ce face și cum procedează Federația Rusă ... :))) ... Pentru el ...de acolo vine lumina călăuzitoare ? . Sper să nu se apuce, să recomande folosirea Noviciok ... împotriva opozanților politici , doar pentru așa se procedează în Federația Rusă ...

+1 (1 vot)
Modifică Setările