Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon este de părere că moneda naţională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească preţurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, transmite IPN.

„În Federaţia Rusă, după ce s-a început criza, în legătură cu toate problemele economice, rubla rusească s-a depreciat. În Moldova. cu regret, cursul a scăzut. Adică leul s-a întărit. S-a apreciat moneda naţională. De ce spun cu regret? Pentru că aceasta defavorizează exporturile”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Preşedintele Răspunde”, fiind întrebat despre devalorizarea rublei ruseşti.

În urma acestor declaraţii, cu o reacţie a venit expertul economic Adrian Lupuşor, care menţionează că „în condiţii de recesiune, mediul inflaţionist stabil şi un nivel confortabil al rezervelor valutare, aceasta idee pare rezonabilă. „Însă, ce trebuie să ne îngrijoreze? Unu – tonalitatea sună a indicaţie din partea unui politician aflat în fotoliu de preşedinte în ajun de alegeri pentru autoritatea monetară, care trebuie să fie independentă de orice imixtiuni politice, mai ales în context electoral”, menţionează expertul într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Adrian Lupuşor, Igor Dodon se referă doar la exportatori care apelează la materia primă locală, care sunt, evident, beneficiarii neţi ai deprecierii. Expertul se întreabă cum rămâne cu exportatorii care lucrează cu materie primă de import sau cu importatorii de produse care nu pot fi substituite de producătorii autohtoni? Cum rămâne şi cu cei care au venituri  în lei, dar obligaţii de plată în valută (ex: chiriaşi sau care au contractat credite în valută străină)? Bunăstarea populaţiei/consumatorilor nu contează? Contează doar exportatorii de mere în Rusia?

„Să nu uităm că funcţia principală a BNM este de a menţine stabilitatea preţurilor şi nicidecum să manipuleze cursul valutar. Avem un regim flotant al cursului de schimb, ceea ce însemnă că leul fluctuează în funcţie de cerere şi ofertă, iar BNM intervine doar pentru a evita fluctuaţii exagerate. Şi este unul din cele mai bune mecanisme macroeconomice care funcţionează destul de bine în Moldova. Orice tentativă de imixtiune politică în acest regim se poate solda cu dezastru macroeconomic. Piaţa este un regulator mult mai bun, faţă de orice politician”, a mai punctat Adrian Lupuşor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite