Igor Dodon vrea să ofere cetăţenie arhiepiscopului de Tiraspol şi Dubăsari, însă se plânge că nu are acces în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon susţine că cei din conducerea de la Chişinău au accesul interzis pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului, fără o permisiune prealabilă obţinută de la autorităţile de la Tiraspol, însă şi în acest caz nu li se garantează accesul. Preşedintele speră că această problemă va fi soluţionată în anul 2018.

„Eu cred că cel mai important moment pe care îl aşteaptă oamenii este să facilităm accesul cetăţenilor noştri de pe un mal pe altul. Este posibil să obţinem asta în 2018? Vom lucra în această direcţie. Eu cred că locuitorii de pe ambele maluri şi-ar dori mult să obţină acest lucru”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Clubul de presă „Rezonanţa socială”.

În acest context, şeful statului a subliniat că Preşedinţia a purtat discuţii cu responsabilii de la Tiraspol ca aceştia să deschidă accesul în stânga Nistrului şi pentru conducerea de la Chişinău. 

„De exemplu, preşedintele Republicii Moldova nu poate merge în Transnistria, deşi conducătorul Transnistriei trece prin Aeroportul Chişinău dacă nu zilnic, atunci săptămânal. Eu ca să merg în Transnistria trebuie să le scriu cu o lună înainte şi oricum nu-mi vor permite accesul”, a menţionat Dodon.

El a explicat şi de ce anume îşi doreşte atât de insistent să ajungă pe malul stâng.

„Eu trebuie să dau un ordin şi un paşaport arhiepiscopului Savva (arhiepiscopul Dubăsarului şi Tiraspolului), deoarece am luat decizia de a-i da cetăţenie moldovenească. Până acum niciun preşedinte nu a avut curajul să facă acest pas, dar eu am semnat un decret. Însă eu nu pot merge la mănăstirea din stânga Nistrului pentru ca noi să discutăm”, a precizat Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite