Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Grosu, după discuţia cu Ludovic Orban: „România este gata să intensifice semnificativ susţinerea R. Moldova cu proiecte importante”

1
2 Aug 2021 10:59:48
Autor: Iurii Botnarenco
Igor Grosu şi Ludovic Orban
Igor Grosu şi Ludovic Orban

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Camerei Deputaţilor Parlamentului României, Ludovic Orban. Şeful Legislativului de la Chişinău a menţionat că a convenit cu Orban „asupra dezvoltării relaţiilor la nivel interparlamentar în mai multe domenii.”

„Sunt sigur că pe durata mandatului nostru, relaţiile dintre cele două instituţii fundamentale vor ajunge la cel mai înalt nivel de cooperare de la Independenţă încoace. România a fost şi rămâne un susţinător al proceselor democratice din Republica Moldova şi a venit mereu în ajutorul cetăţenilor noştri în cele mai dificile momente”, a scris Igor Grosu pe Facebook.

„În cadrul discuţiei am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susţinerea Republicii Moldova cu proiecte importante, care vor avea drept finalitate ridicarea nivelul de trai al cetăţenilor din stânga Prutului”, a mai spus Grosu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zbucium ion
4.08.2021, 04:29:00

Statul UE Romania ar trebui sa susțină R.Moldova, ca stat partener asociat cu UE, sa se efectueze cât mai curând posibil 3 INTERCONECTĂRI vitale, ce ar apropiau de Romania si de UE: 1) reteaua ENERGETICA, 2) la reteaua de GAZE si 3) la reteaua de TRANSPORT - a Romaniei si a UE. Unele din aceste INTERCONECTĂRI se cer efectuate URGENT, pana la 1 decembrie, pentru a nu permite Moscovei si Tiraspolului sa șantajeze guvernul de la Chisinau, sa-l amenințe cu sistarea livrărilor de gaze si de energiei electrica. R.Moldova ca niciodata are nevoie de INDEPENDENTA ENERGETICA fata de Rusia, fără de care nu poate avea si independenta politica fata de Rusia.Aprovizionarea cu gaze a R.Moldova poate fi DIVERSIFICATA din mai multe surse: 1) prin gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau cu gaze, primite prin reteaua Romaniei de la concernul german RWE AGUE din Ungaria special pentru R.Moldova prin gazoductul de conexiune al Romaniei cu Ungaria. Ungaria inca din 2013 livrează Ucrainei anual cate 1 miliard de metri cubi de gaze de la concernul RWE. Romania nu are la Iasi suficiente gaze pentru a umplea țeava gazoductului Iasi-Ungheni; 2) din Bulgaria, de la gazoductul TurkStream - prin reversul gazoductului sovietic Transbalcanic, de la care Bulgaria si Grecia s-au deconectat, rămâne sa se deconecteze si Romania, care tine ocupat acest gazoduct pentru o cantitate infima - de numai 0,4 miliarde de metri cubi, primite de la Gazprom prin Ucraina si R.Moldova. La fel se cere diversificata si aprovizionarea R.Moldova cu energie electrica din reteaua unica energetica a Romaniei si a UE - prin construcția liniilor de înaltă tensiune Suceava - Bălți si Isaccea - Vulcaneşti. Necesita urgentare si construcția drumului Tîrgu-Mureș-Iași-Ungheni, care ar trebui sa se interconecteze cu magistrala aflata in constructie Kiev- Chisinau, cu darea in folosinta in 2022 a podului peste Nistru Iampol, regiunea Viniţa - Cosăuţi, R.Moldova. Fara aceste interconectări promisiunile de susținere a cursului de integrare economica, energetica etc.a R.Moldova cu UE rămân a fi vorbe goale.

-16 (16 voturi)
Modifică Setările