Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Grosu spune când limba „moldovenească” va deveni „română” în Constituţie

2
31 Aug 2021 10:41:01
Autor: Iurii Botnarenco

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat cetăţenii cu ocazia Zilei Limbii Române şi a depus flori la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Acesta a venit însoţit de vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, şi de colegii din Partidul Acţiune şi Solidaritate, transmite IPN.

Igor Grosu a menţionat că este o zi importantă, în care trebuie să ne amintim de cei care, acum 32 de ani, au luat o decizie istorică, de a readuce statutul şi locul limbii române şi grafiei latine. Mai sunt multe de făcut, spune preşedintele Parlamentului.

„Mai e şi articolul ăla în Constituţie, mai e şi datoria să promovăm limba română, nu doar să ne amintim la aceste sărbători, deşi este importantă şi această sărbătoare, pentru anumite totaluri. Dar, să-i ajutăm pe cei care nu o cunosc, pentru că avem şi cetăţeni care au nevoie de acest ajutor”, a adăugat Igor Grosu.

Răspunzând la întrebări, Igor Grosu a spus că pentru substituirea, în articolul 13 din Constituţie, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament. Deocamdată nu se cunoaşte cum şi când se vor găsi voturi, deşi iniţiativa este frumoasă şi şi-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.

După depunerile de flori, preşedintele Parlamentului merge la Bucureşti, unde va participa la evenimente de sărbătorire a limbii române.

31 august a devenit sărbătoare în 1990, cu numele: „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii în „Limba Noastră”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Groza Carmen
31.08.2021, 21:52:07

Pai cand cu o majoritate in parlament si in guvern veti fixa limba romana in Constitutie ca si in Declaratia de Intependenta arsa in 2009? Cand va fi asta, mancurtilor tematori?

-7 (7 voturi)
idna id
2.09.2021, 17:31:10

Interesant, pare că mi-ați șters comentariul. Repetăm, nicio problemă, deși probabil mai pe scurt. Penibilul ăsta (apropo de cum vorbește domnia sa, ca istoric, spunând că mai e și articolul ăla în constituție ...) care vrea și el o țară a lui, europeană e drept, a fost ales președinte de parlament pentru că partidul lui are MAJORITATEA în parlament (63/101) iar acum vine cu penibilitatea asta, auzi la el, cică " nu se cunoaşte cum şi când se vor găsi voturi". Băi voi vă bateți joc de noi (de România adică)? Dacă da, depuneți naiba pașapoartele românești (voi, oamenii politici în primul rând, mă refer). La ce le-ați mai solicitat dacă nu vreți cu România?

Modifică Setările