Igor Grosu: Vom face „curăţenie” printre demnitarii numiţi politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, lider PAS
Igor Grosu, lider PAS

Igor Grosu, liderul interimar PAS şi noul preşedinte al Parlamentului, spune că primele iniţiative legislative ale partidului său şi ulterior ale guvernului Gavriliţa sunt legate de combaterea corupţiei, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, preşedintele Parlamentului a declarat că noua putere va face „curăţenie” printre demnitarii numiţi politic, dar şi în rândul funcţionarilor publici, fără a ocoli conducerea Procuraturii Generale.

Igor Grosu spune că nu este nimeni inamovibil în faţa inacţiunii şi legii. „Faptul că cineva a ajuns printr-un concurs acolo, ştim de mai mulţi ani, nu a reuşit să livreze rezultate din varii motive, nu mă vreau să speculez acum - a putut, nu a putut, n-a vrut, n-a avut suport nu ştiu de care, dar constatăm”, a spus el.

Şeful Legislativului relatează că, până în a doua decadă a lunii august deputaţii vor fi activi şi se vor convoca în şedinţe extraordinare de fiecare dată când va fi nevoie.

În altă ordine de idei Igor Grosu a spus că prioritate au relaţiile cu vecinii direcţi, România şi Ucraina. „De la România se doreşte preluarea bunelor practici pe care le-au obţinut ei în procesul de armonizare a legislaţiei pentru a favoriza proiectele comune, în special pe partea de infrastructură, interconectări etc. Cum poate fi ajutată cooperarea la nivel local, e un lucru valabil şi pentru partea ucraineană”. Igor Grosu mai spune că, în doi ani, cât a fost în Parlament, pe relaţia cu Ucraina, a lipsit dimensiunea parlamentară, a fost fragmentară. Comisia parlamentară de prietenie, de relaţii cu parlamentul ucrainean nu prea a fost vizibilă, de aceea acum se vrea înţelegerea şi cunoaşterea politicilor de acolo, inclusiv cele parlamentare.

Pentru a se apropia identificarea unei soluţii durabile în problema transnistreană, preşedintele Parlamentului a declarat că succesul în dosarul transnistrean depinde de două componente. Este o componentă pe care Moldova mai puţin o controlează şi anume  - conjunctura internaţională unde sunt mulţi jucători mari implicaţi. Dar este şi o dimensiune pe care Moldova o controlează – reformele în ţară, în Republica Moldova. În opinia sa, atractivitatea malului drept ar putea să rezolve mai uşor problema transnistreană.

Igor Grosu a mai declarat în cadrul interviului că va candida la şefia PAS. Congresul partidului va avea loc în toamna acestui an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite