Igor Munteanu: Alegerile din Chişinău vor da tonul şi pentru cele parlamentare din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
igor munteanu via facebook

Aceste alegeri locale vor da tonul şi pentru alegerile parlamentare din toamnă şi acest lucru crează oportunităţi de repoziţionare pentru partidele din prima şi a doua linie. De această părere este Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Doar după rezultatele celui de-al doilea tur ne vom da seama cum va arăta scena politică din toamna acestui an”, a spus Igor Munteanu. 

Potrivit lui, în materie de tehnici electorale la scrutinul din 20 mai s-a testat faptul cum va reacţiona populaţia la un candidat independent, s-au testat flancurile unioniste pentru că pentru prima dată au participat la alegeri locale câteva partide cu mesaj unionist. 

„În sfârşit, au fost testate tehnicile negre de uzură a adversarilor. Aceste tehnici au depăşit cu mult linia decenţei şi a principiilor etice într-o campanie electorală”, a menţionat directorul IDIS „Viitorul”.

Pavel Postică, şeful misiunii de observare a alegerilor a Asociaţiei Promo-LEX, consideră că partea bună a acestui scrutin a fost implicarea mai activă a concurenţilor electorali în utilizarea instrumentelor juridice. 

Totodată, atât timp cât instituţiile de stat nu vor aplica sancţiuni în special atunci când există cazuri de încălcare a eticii, aceasta va crea impunitate şi va curma din elanul actorilor electorali să documenteze şi să utilizeze instrumentele juridice de contestare.

Septimius Pârvu, expert electoral din cadrul Asociaţiei Expert Forum din România, este de părere că rolul observatorilor în procesul electoral este unul esenţial pentru că partidele politice pot face multe lucruri în secţiile de votare în ziua alegerilor şi atunci rolul unor persoane care sunt imparţiale este esenţial. 

„Cred că rolul nostru este un pic mai important decât cel doar în ziua alegerilor, pornind de la consultări pe legislaţie, transparentizare şi mai ales pentru educarea oamenilor”, spune Septimius Pârvu.

La alegerile locale noi din municipiul Chişinău, care au avut loc pe 20 mai, datele preliminare arată că Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiştilor, a luat 40,97%, iar Andrei Năstase, candidatul Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – 32,12%. Potrivit acestor date, concurenţii daţi vor lupta în turul doi, peste două săptămâni, pentru Primăria capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite