Igor Munteanu: Guvernul Filip a orchestrat reformatarea pieţei de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Prăbuşirea preţurilor, taxele neoficiale mari pentru exportatori şi intimidarea companiilor din domeniul producerii şi exportului de nuci au fost orchestrate de Guvernul Filip. Este declaraţia preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului. Într-o conferinţă de presă, Igor Munteanu, a menţionat că, din anul 2016, piaţa nucilor a cunoscut un regres în Republica Moldova, transmite IPN.

„În anii 2015-2016, pe piaţă activau cinci mari companii. În decembrie 2016, anumiţi asociaţi ai Guvernului Filip au revendicat o mai mare parte din piaţă”, a spus Igor Munteanu. Deputatul a menţionat că Guvernul Filip a creat un grup de lucru, care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, contrabandă, evaziune fiscală şi falsuri în actele de achiziţii.

„Cel mai des companiile de pe piaţa nucilor au fost sancţionate pentru că achiziţionau loturi de nuci fără a completa aşa-zisele „acte de achiziţie”, iar în lipsa acestora, acuzaţia care li se aducea era de contrabandă şi evaziune fiscală”, a declarat Igor Munteanu.

Deputatul a menţionat că, în perioada 2016-2017, mai multe organe de control ale statului au blocat activitatea companiilor specializate în exporturile de nuci. „Au fost sechestrate mii de tone de nuci, au fost reţinute mai multe persoane, iar şocul acestor intervenţii ale autorităţilor de control au produs un mare dezechilibru pe piaţa exporturilor de nuci”, a mai spus preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe.

Igor Munteanu a cerut  tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri, iar exportatorilor de nuci le-a cerut să revină la practica de achiziţie prevăzută de lege, prin oferirea unui preţ just, pentru ca producătorii de nuci să nu-şi mai taie plantaţiile.

Prezent la conferinţa de presă, deputatul Alexandru Slusari,  a precizat că piaţa nucilor este în schimbare, iar cultivatorii vor simţi curând acest lucru. „Exporturile din sectorul agroindustrial vor fi monitorizate de Parlament, preţurile vor corespunde veniturilor reale ale ţăranilor”, a dat asigurări Alexandru Slusari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite