Igor Munteanu: Miza pe alegerile din Chişinău este mare. În Capitală se află o pătrime din electoratul din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza pe alegerile Chişinău este mare pentru că în Capitală este o pătrime din tot electoratul din Moldova. Respectiv, felul în care se vor mobiliza forţele politice, va crea o mişcare de integrare a acestui electorat în alegerile parlamentare din anul curent. Această opinie aparţine directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„În al doilea rând, Chişinăul are o miză economică uriaşă. Cine controlează administraţia acestui oraş, controlează 60% din Produsul Intern Brut. Nu controlează efectiv, dar economia este concentrată aici, migraţia internă vine spre oraş, sunt cele mai importante instituţii culturale, educaţia. Toate acestea vot stimula partidele politice ajuta să se poziţioneze strategic pentru miza alegerilor parlamentare”, a spus Igor Munteanu.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că decizia de a nu organiza alegeri locale în municipiile Chişinău şi Bălţi ar fi o decizie sinucigaşă pentru Partidul Democrat. Potrivit lui, acum liderii pro-europeni ar trebui să înţeleagă şi să răspundă aşteptărilor cetăţenilor din Chişinău. 

„Ei trebuie să ţină cont ce trebuie să facă acest primar, dacă îl vor lua pe primul întâlnit în cale nu cred că o să aibă succes nici partidele pro-europene”, a spus editorialistul.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, consideră că a venit timpul să se facă anumite evaluări şi să se renunţe la exerciţiul de alegere a primarilor pentru că această dualitate de putere între consiliile locale şi primari afectează societate timp de 25 de ani.

„Noi nu ne mişcăm înainte în mare parte şi din cauza dualităţii puterii. Chişinăul este exemplul cel mai elocvent. Prin urmare, sunt de părerea că trebuie să renunţăm la exerciţiul de alegere a primarilor pentru că reprezentativitatea este în consiliu şi nu în primărie şi deseori primarul nu este reprezentantul celor care deţin majoritatea în consiliu”, a spus Ion Dron.

În opinia lui, primarul trebuie ales de consiliu pentru că în Republica Moldova nu se votează primarii după proiectele care urmează să le realizeze, dar după criterii politice.

Alegerile în municipiile Chişinău şi Bălţi au fost stabilite pentru data de 20 mai.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite