Igor Munteanu: Preluarea activelor Avia Invest nu poate avea loc dacă afectează interesele statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Munteanu

Raportul privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, care va fi prezentat la începutul lunii septembrie, va fi însoţit de concluzii şi recomandări cu privire la anularea contractului sau rezilierea lui, dacă vor exista toate datele necesare acestei acţiuni.

Este declaraţia preşedintelui Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice  în perioada 2013-2019, Igor Munteanu, transmite IPN.

Vineri, 23 august, la un briefing de presă, deputatul a declarat că preluarea activelor Avia Invest, firmă care gestionează aeroportul, de către orice grup financiar străin nu poate avea loc dacă aceasta afectează interesele statului. „Ultimele acţiuni întreprinse de grupul Şor şi company creează noi circumstanţe agravante şi riscuri de funcţionare a aeroportului, ceea ce ridică dubii asupra bunei credinţe a afaceriştilor din spatele acestei tranzacţii”, a spus Igor Munteanu.

Igor Munteanu a amintit că la 12 august a sesizat Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie asupra unor posibile acţiuni ilicite la momentul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, însă între timp nimeni nu a reacţionat. Potrivit deputatului, măsurile care se impuneau a fi luate în urma sesizării erau aplicarea sechestrului asupra bunului concesionat în 2013.

Igor Munteanu afirmă că ancheta nu este finalizată, însă analiza făcută până acum indică asupra unor grave încălcări de legislaţie şi proceduri cu privire la privatizări, concesionări şi parteneriate publice private.

NR Investments Ltd, o firmă de investiţii imobiliare, fondată în 2007 şi înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat, la 19 august, procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani şi să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite