Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Munteanu: Reformele care sunt aşteptate în Republica Moldova nu performează

3
2 Mar 2018 09:42:16
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Reformele care sunt aşteptate în Republica Moldova nu performează şi există mari întârzieri. Cele mai grave probleme sunt legate de reforma justiţiei. Potrivit lui, într-un an electoral este greu de ales poteca de reformare care va face minuni. Declaraţia a fost făcută de directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, transmite IPN.

În opinia lui Igor Munteanu, adoptarea sistemului electoral mixt a fost o defecţiune a sistemului pentru că a fost o alegere proastă care ne costă. Faptul că Uniunea Europeană nu investeşte banii pe care i-a promis în nenumărate rânduri nu se datorează faptului că Republica Moldova nu ştie cum să-i primească, dar faptului că nu există siguranţa că aceşti bani vor fi alocaţi pentru obiectivele stabilite conform unor acorduri.

În rezoluţia Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene, care a fost făcută publică acum câteva zile, se vede foarte clar preocuparea oficialilor europeni de faptul că Republica Moldova nu mai este atât de pluralistă cum era pe timpuri şi pluralism de opinie nu înseamnă doar diversitate, înseamnă capacitatea unor grupuri de cetăţeni de a-şi articula un punct de vedere şi de a-l apăra prin mijloacele legale şi mass-media.

„Există nişte corporaţii mass-media găvozdite în buzunarul cuiva şi există Consiliul Audiovizualului care nu a luat măsuri de protejare a interesului public pe acest domeniu foarte sensibil”, spune Igor Munteanu.

În opinia lui, Republica Moldova a suferit o cădere liberă de la „istoria de succes” la etapa în care este privită cu foarte multe rezerve şi aproape cu o indispoziţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Niculcea Ion
2.03.2018, 10:18:24

Moldova nu a produs niciodată reforme reale și clare, iar acuma în perioada anilor 2016-2017 cînd primele reforme de acest gen s-au produs, lumea e speriată, nu e dată cu alșa rezultate. Dar, este un rezultat bun. Să mergem tot așa.

ion sbucium
2.03.2018, 16:16:30

Critica se cere sa fie CORECTA, încurajatoare, dar nu generatoare de EURO-PESIMISM, EURO-SCEPTICISM. In Ucraina corupția nu e mai mica la cel mai înalt nivel. Orice s-ar zice, dar reformele in R.Moldova sunt mai AVANSATE decât in Ucraina si alte tari ale Parteneriatului Estic (PaE). Nu uitați ca a trecut numai 1 an si 9 luni de la intrarea oficiala in vigoare a Acordului de Asociere (AA) cu UE, care nu e decât un termen de 10 ani de pregătire înainte de procesul nemijlocit de aderare la UE. Romania a trecut si perioada pre-aderare si 11 ani post aderare si tot n-a terminat reforma justiției - acum merge in direcția opusa - dez-reformează ceea ce a reformat, vrea sa fuga de statul de drept, care nu convine celora care vor sa se îmbogățească rapid pe seama jefuirii statului si a populației. Un asemenea proces il constat deja cei mai înalți oficiali ai UE.

Fimovici Fima
2.03.2018, 16:32:19

Referndurile sunt creaate in mare parte de cei ce nu au ceface si vr sa ajunga la putere cu orce preț ne facind nimic.

Modifică Setările