Igor Munteanu: Rezoluţia Parlamentului European reconfirmă voinţa UE de a nu oferi asistenţă necondiţionată Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Preşedintele Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, susţine că Rezoluţia Parlamentului European reconfirmă încă o dată voinţa nestrămutată a UE de a nu oferi niciun fel de asistenţă necondiţionat şi înainte de alegerile parlamentare. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui, tonalitatea documentului nu lasă niciun fel de iluzii că actuala guvernare, după atâtea încălcări ale standardelor fundamentale, ar putea să revină la relaţiile normale cu Bruxellesul. „Nu putem să sperăm la aşa ceva”, spune Igor Munteanu.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi recunoaşte că este responsabilitatea guvernării să tragă concluziile de rigoare ca urmare a rezoluţiei Parlamentului European.

El consideră că cea mai mare responsabilitate care îi revine guvernării este organizarea următoarelor alegeri parlamentare în mod liber şi corect.

„În jurul acestei condiţii vor fi concentrate şi celelalte lucruri, asistenţa macrofinanciară, reluarea finanţării şi pe alte dimensiunii. Toate acestea sunt legate de acest eveniment care ne stă în faţă”, spune Valeriu Ghileţchi. Politicanul spune că există restanţe mari la capitolul justiţie.

Valeriu Ghileţchi spune că standardele democratice minime sunt îndeplinite de către Republica Moldova, dar nu sunt satisfăcute acele aşteptări care vin din partea cetăţenilor moldoveni şi din partea partenerilor europeni.

Comentatorul politic Victor Ciobanu spune că textul Rezoluţiei Parlamentului European este catastrofal pentru actuala conducere a Republicii Moldova. În opinia lui, în momentul în care nu îndreptăţeşte nici aşteptările cetăţenilor, nici ale partenerilor, într-o ţară democratică guvernarea pur şi simplu pleacă.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, 14 noiembrie, cu 396 de voturi pro, 76 împotrivă şi 186 de abţineri o rezoluţie privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Deputaţii europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privinţa implementării standardelor democratice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite