Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Volniţchi: De prestaţia lui Ion Ceban şi Andrei Năstase în turul doi va depinde stabilitatea coaliţiei de guvernare

2
22 Oct 2019 09:49:23
Autor: Iurii Botnarenco

Pentru prima dată în istoria alegerilor locale din municipiul Chişinău, ambii candidaţi care au acces în turul doi al alegerilor locale reprezintă puterea. Din acest considerent, responsabilitatea lor este mult mai mare. De această părere este consultantul politic Igor Volniţchi. Potrivit lui, de prestaţia candidaţilor în turul doi la Primăria capitalei depinde, în mare parte, stabilitatea coaliţiei de guvernare, transmite IPN.

„Pentru mine aceste alegeri sunt importante şi din punctul de vedere al declanşatorului ulterioarelor evenimente politice. Eu cred că de prestaţia candidaţilor în turul doi la Primăria capitalei depinde, în mare parte, stabilitatea coaliţiei de guvernare”, a afirmat Igor Volniţchi în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV.

Potrivit lui Igor Volniţchi, campania pentru alegerile locale a fost una destul de interesantă, având în vedere atât ziua alegerilor, cât şi rezultatele. Igor Volniţchi spune că i-a prezentat interes oscilaţia legată de participarea la vot. Totodată, consultantul politic consideră că turul doi în capitală va fi mult mai energic. „De regulă, în Chişinău, turul doi are loc sub semnul puternic al alegerii politice şi geopolitice. Primul tur, şi anul trecut, am văzut că a avut loc mai mult sub semnul profesionalismului, al ofertelor, viziunilor profesioniste”, a afirmat Volniţchi.

Alexei Busuioc, vicepreşedinte Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, spune că statistica arată că la fiecare scrutin local aproximativ 30% dintre primari se înlocuiesc cu unii noi, ceilalţi 70% rămân aceiaşi. Totodată, Alexei Busuioc spune că există unele semnale că şi acum s-ar aplica metoda intentării dosarelor faţă de primari pentru a-i constrânge să treacă de partea unui sau altui partid, aşa cum s-a întâmplat pe perioada guvernării precedente. „Eu sper că acest lucru să nu se mai petreacă, deşi sunt unele semnale din teritoriu, din Primării”, a declarat vicepreşedintele CALM.

Fostul consilier municipal Oleg Cernei este de părere că această campanie pentru locale a fost una inedită din considerentul că nu s-a folosit resursa administrativă, nu au fost observate autocare cu miniştri şi funcţionari publici care să fi fost antrenaţi în campanie. Acest lucru a eliminat presiunea administrativă. „Eu am participat în şapte campanii electorale pentru municipiul Chişinău şi este pentru prima dată când sunt atâţia concurenţi electorali care pretind la funcţia de primar al capitalei. Deci, au fost oferte electorale, promisiuni electorale. Cred că a lipsit intriga politică pentru că în 2018 a fost Vladimir Plahotniuc subiectul în campania electorală. Acum, mesajul care să aibă priză la electorat trebuia să fie infrastructura, dezvoltarea urbanistică, dezvoltarea cartierelor, suburbiilor. A fost o campanie tehnică”, a precizat Cernei.

Vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari consideră că pe 3 noiembrie, când va fi organizat al doilea tur de scrutin în municipiul Chişinău, va fi reconfirmată voinţa cetăţenilor şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, va deveni primar al capitalei. „Toate calculele şi toate circumstanţele politice denotă acest lucru şi eu n-am niciun dubiu că Andrei Năstase, pe 3 noiembrie, devine primar general”, a declarat deputatul.

Potrivit lui, cetăţenii s-au obişnuit că atmosfera în ziua alegerilor era, de obicei, foarte tensionată, de aceea, unora li s-a părut monotonă. „Cumva ne-am deprins cu răul, cu atmosfera că regimul va falsifica voturile şi cumva am devenit ostaticii acestui sindrom. Ieri, toţi concurenţii, de opoziţie şi de la guvernare, au spus că alegerile au fost, cu anumite abateri, libere şi corecte. Într-un fel, pentru mulţi analişti acest lucru a fost plictisitor”, a afirmat Slusari.

În turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar alcapitalei, candidatul PSRM, Ion Ceban, a acces cu 40,19% din voturile alegătorilor, iar reprezentantul blocului ACUM, Andrei Năstase, cu 31,08% din sufragii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

zbucium ion
23.10.2019, 09:46:07

Coalitia va ramane stabila, caci ACUM, probabil, a semnat niste angajamente, juraminte etc., pe care nu-s liberi sa le incalce, s-au vandut pe 4 ani lui Dodon, PSRM-ului si Rusiei, s-au lasat CAPTURATI. Unde-i banul nu mai exista nimic - nici PRINCIPII politice, ideologice, morale. Au tradat R.Moldova si acum vor permite Rusiei sa o cap[tureze si sa o jefuiasca maximal. ACUM e COMPLICE la JAFUL si DISTRUGEREA RM, care deja a inceput cu majorarea tarifelor la gaze, energie, transport etc., pe care n-o fac socilaistii, dar sluga lor - guvernul ACUM-ist, obligat sa apuce cu mana lor jaraticul...

-1 (1 vot)
giulianni_007
23.10.2019, 20:03:50

Dar ce ai fi vrut trollache pedemist sa faca alianta Maia si Plaha ca mai tarziu sa-i zdrobeasca in picioare !!!Lasa ca nu-i treaba voastra cine la cine s-a vandut!!!Scopul e acum ca toti pedemisti sa raspunda in fata legii pt.uzurparea puterii in stat,iar Plaha sa fie adus in catuse inapoi in Moldova !!!