Igor Volniţchi: Trecerea la alegerea preşedintelui în Parlament comportă un risc foarte mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea modalităţii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de la alegerea directă de către popor, la selectarea lui de către deputaţi în Parlament ar fi o mişcare politică foarte riscantă, în primul rând, pentru însuşi preşedintele Igor Dodon. De această părere este politologul şi consultantul politic Igor Volniţchi. Potrivit lui, acest scenariu, cel mai probabil, nu va fi aplicat, transmite IPN.

Igor Volniţchi susţine că oficial procedura poate fi schimbată de socialişti cu susţinerea altor deputaţi. „Care este interesul socialiştilor? PSRM şi aşa este cel mai influent partid, preşedintele şi aşa este cel mai influent politician. Să presupunem că el va intra în lupta pentru al doilea mandat, pentru ce să rişte atât de mult? Acesta este un risc foarte mare”, a menţionat politologul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

În opinia lui, acum, actuala opoziţie nu are motiv să scoată oamenii în stradă, iar modificarea modalităţii de alegere a şefului statului ar putea fi un motiv serios pentru proteste. „Analiştii care lucrează cu Partidul Socialiştilor văd toate acestea, înţeleg, fac concluzii şi dacă fac concluzii, eu cred că nu admit în realitate ca un asemenea scenariu să fie aplicat”, a continuat Igor Volniţchi.

Politologul Victor Stepaniuc consideră că scenariul modificării modalităţii de alegere a preşedintelui este unul real în sensul când Curtea Constituţională ar putea să-şi revizuiască hotărârea prin care a permis trecerea la alegerea directă a şefului statului. El susţine că Igor Dodon însuşi a optat pentru alegerea directă a preşedintelui, a fost ales în baza acestei formule, de aceea, nu are sens să se creeze riscuri în actuala situaţie politică dificilă din ţară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite