Ilan Şor ar putea rămâne fără salariu de deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Sor

Liderul Partidului politic „Şor”, Ilan Şor, ar putea rămâne fără salariu de deputat, precum şi fără indemnizaţii şi compensaţii, care i se cuvin în calitate de parlamentar. Comisia permanente juridică, numiri şi imunităţi a examinat un demers cu privire la evaluarea activităţii parlamentare a deputatului Şor, transmite IPN.

În cadrul şedinţei, preşedintele Comisiei, Vasile Bolea, a declarat că demersul a parvenit de la preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Demersul este înaintat în contextul hotărârii Biroului Permanent din 4 decembrie 2019, prin care au fost operate modificări, potrivit căror, deputatului, care nu participă în activitatea parlamentară mai bine de o lună, îi pot fi suspendate drepturile salariale.

Potrivit informaţiilor prezentate la şedinţă, o decizie de suspendare a drepturilor salariale ale deputatului poate fi luată, dacă se constatată absenţa nemotivată de la şedinţele în plen. La fel, dacă se constată neparticiparea în comisiile permanente sau la alte activităţi legate de procesul de creaţie legislativă, precum şi neparticiparea în cadrul delegaţiilor parlamentare etc. Conform prevederilor, drepturile salariale se suspendă până la revenirea la activitatea parlamentară.

Membrilor Comisiei i-au fost prezentate date de la secretariatul Parlamentului cu privire la prezenţa şi absenţa lui Ilan Şor. Astfel, Comisia a propus preşedintelui legislativului să emită o dispoziţie cu privire la suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizaţiilor şi compensaţiilor lui Ilan Şor.

În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă. La începutul lunii iulie 2019, organele de drept au pornit un nou dosar penal pe numele liderului Partidului Şor, pentru părăsirea teritoriului Republicii Moldova, deşi avea interdicţie în acest sens.

La mijlocul lunii august 2019, Parlamentul a decis ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Ilan Şor, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. Conform acelei hotărâri, Ilan Şor poate fi reţinut, arestat, percheziţionat şi trimis în judecată, potrivit procurorului general interimar, pentru „abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat”.

Ilan Şor, care a fost ales în calitate de deputat în circumscripţia uninominală nr. 18, Orhei, a participat doar la câteva şedinţe ale Parlamentului la începutul activităţii actualei legislaturi.

https://www.ipn.md/ro/ilan-sor-ar-putea-ramane-fara-salariu-de-deputat-7965_1070989.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite