Incoerenţe (nu citiţi!)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există perioade în care nu mai vrei să fii tu însuţi. Să ieşi din tipare, să strigi în gura mare de ce te doare. Dar ţi se înăbuşă glasul undeva în cerul gurii. Eşti prea mic şi neînsemnat în raport cu imensa nedreptate. Şi-atunci devii insolent ori incoerent. Sau şi una, şi alta.

Aţi vrut eurointegrare? Poftim „europenizare” de la AME! Cu miliarde furate în ziua amiaza mare, pe care le vom întoarce din propriile buzunare, cu proiecte de legi prin care emisiunile televizate urmau a fi cenzurate şi cu bugete cârpite, care te scot din sărite.

Aţi vrut guvern? Poftim guvern! Cu un premier de-a dreptul desăvârşit, dar care nu se ştie ce şcoală o fi absolvit. Un exemplu demn de urmat pentru tânara generaţie, dacă dânsul ar şti diferenţa dintre explicaţie şi lamentaţie. Sau dacă nu s-ar eschiva de la o simplă întrebare mai ceva ca o fată mare. Păcat de reforma educaţiei, care parcă dădea roade, iar acum doar îţi roade urechile (o fi pleonasm, omonimie sau oximoron? Să răspundă prim-ministrul care în exprimare gafează mai mult ca un elev la pretestare).

Aţi vrut Ziua Europei? Poftim-пожалуйста „Ziua Victoriei”! Pe 9 mai ieşim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la festivalul gândacilor de colorado, pentru a sărbători „a 70-a aniversare de la Victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Nu credeţi? Citiţi Hotărârea de Guvern Nr. 92 din 16.03.2015. Şi ce dacă nu vă consideraţi nici victorioşi, nici „popor sovietic” şi nici patrioţi ai URSS? Motive de beţie să fie şi cât mai multe plecăciuni faţă de Mama Rusie.

Aţi vrut Revoluţie în 2009? Trăiţi într-o perpetuă involuţie! Cu comuniştii readuşi la guvernare, cu raioane „naţional-culturale”, cu partajări oculte a funcţiilor în instituţia reglementării pieţei audiovizuale, cu scutiri de taxe şi impozite pentru companiile lui Olejka etc.

Aţi vrut reforme şi s-au schimbat doar nişte uniforme? Poliţia şi Vama într-adevăr au straie noi, dar parcă din câini de pază s-au transformat în nişte oi. Eduard Baghirov, acuzat de organizarea violenţelor de acum 6 ani, a dispărut ca şi cum ar fi avut o baghetă magică. Apoi condamnaţii Papuc şi Perju n-au fost încătuşaţi în sala de judecată pentru că poliţia judiciară există doar pe hârtie.

Aţi vrut un politician „de-al vostru”? Dornic să se judece cu Republica Moldova, adică cu noi toţi, la CEDO? Şi care se jură că nu fură, deşi lumea zice că a fost prins cu raţa în gură? A cărui eurofilie e un fel de preacurvie, apărută din orgoliu şi trufie. Sau un altul, înalt ca bradul, dar care „ne trage cu schiurile”? Şi care peste noapte se răzgândeşte că, de fapt, limba pe care o vorbeşte nu e doar politic, dar şi ştiinţific „moldovenească”?

O să mă opresc aici, pentru că totuşi suntem în săptămâna patimilor. Să mă ierte Domnul de păcate şi că în acest text n-am avut parte de luciditate. Dar prefer să fiu incoerent decât inconsecvent.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite