India, interesată să investească în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul
de Stat pentru Afaceri Externe al Indiei, Preneet Kaur FOTO: gov.md
Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe al Indiei, Preneet Kaur FOTO: gov.md

În cadrul unei întrevederi oficiale cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, ministrul de Stat pentru Afaceri Externe al Indiei, Preneet Kaur, a declarat că India este interesată să investească în ţara noastră.

Potrivit unui comunicat, oficialii au discutat despre perspectiva cooperării bilaterale, dinamizarea dialogului politic prin continuarea schimbului de vizite la nivel de Guvern, Parlament şi Ministerul de Externe. 

Şeful Executivului de la Chişinău a declarat că Republica Moldova manifestă interes pentru sporirea investiţiilor indiene în economia moldovenească şi aplicarea tehnologiilor indiene în domeniile sănătate, energie regenerabilă, agricultură şi industrie.

„India are un mare potenţial de a investi în Republica Moldova şi manifestă interes în acest sens“, a menţionat Preneet Kaur. Totodată, oficialul a menţionat că India este interesată într-o cooperare intensă cu Republica Moldova, inclusiv în domeniul economic. În plus, oficialul de la New Delhi a declarat că ţara sa mizează şi pe identificarea unor domenii noi de colaborare.

În cadrul întrevederii, a fost apreciată cooperarea în domeniul educaţiei, fiind manifestat interesul pentru promovarea unor relaţii inter-universitare. Un exemplu fiind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, unde în ultimii 15 ani şi-au făcut studiile peste 30 de studenţi indieni. Cei doi oficiali au pledat pentru relaţii în vederea promovării mobilităţii academice şi profesionale.

Totodată, s-a anunţat că Chişinăul examinează posibilitatea numirii unui Ambasador non-rezident la New Delhi, acum ţara noastră având în India un Consul Onorific.

Aceasta este a două vizită în ţara noastră a unui oficial de asemenea rang din India. Ultima a avut loc în anul 1994. Vizita ministrului de Stat pentru Afaceri Externe, Preneet Kaur, se va încheia pe 24 septembrie. Mâine, oficialul din New Delhi urmează să se întâlnească cu Preşedintele Nicolae Timofti şi cu ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite