Politică

articolul anterior articolul urmator

Iniţiativă legislativă prin care cetăţenii vor putea adresa petiţii Parlamentului ce ar urma să fie dezbătute în plen

3
22 Jul 2019 13:36:02
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Doi deputaţi au elaborat o iniţiativă legislativă care oferă cetăţenilor posibilitatea să adreseze petiţii colective Parlamentului. Petiţiile vor ajunge să fie dezbătute în plen dacă vor aduna 10.000 de semnături. Proiectul a fost prezentată luni, 22 iulie, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Radu Marian, deputat PAS, Blocul ACUM,  a spus că petiţiile vor putea fi prezentate atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic. Parlamentul urmează să dezvolte şi un site pentru ca petiţiile să poată fi înaintate şi semnate. Semnăturile vor fi considerate valabile dacă vor fi introduse numele, prenumele, codul personal şi adresa semnatarului. Fiecare iniţiativă plasată va avea la dispoziţie 60 de zile pentru a acumula numărul necesar de semnături.

Dacă va constata că subiectul expus în petiţie este conform interesului public, comisia de specialitate a Parlamentului va dispune elaborarea unui proiect de lege. Mecanismul de petiţionare ar urma să fie funcţional la 1 noiembrie.

Dan Perciun, deputat PAS, Blocul ACUM, a declarat că iniţiativa vine să contribuie la consolidarea democraţiei directe în Republica Moldova. Ideea a fost inspirată din practica existentă în Parlamentul Marii Britanii. „Venim cu acest proiect ca să obligăm autorităţile să asculte de părerea cetăţenilor”, a declarat Dan Perciun.

Autorii proiectului mai spun că iniţiativa este şi o modalitate pentru opoziţia parlamentară de a-şi promova ideile în legislativ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vasiliev Slavic
22.07.2019, 14:43:37

Au zis că va fi și transparență, dar ea nu există la Guvenul Sandu, așa și aceste petiții vor fi trecute cu vedere!

-1 (1 vot)
BULAT ION
22.07.2019, 15:26:05

PETITII CARE LE POTI NUMI DOAR SARE IN OCHI

-1 (1 vot)
giulianni_007
22.07.2019, 18:41:13

Bravooo Guvernul Maia !!!Nota 10 cu felicitari !!!Schimbati toate legile paguboase a PDM-ului,eliberati toate Institutile Statului,poporul va sustine !!!Dar asteptam dosarele penale pe numele tuturor din Guvernarea Precedenta pt.furtul si tainuirea MILIARDULUI !!!