Politică

articolul anterior articolul urmator

INTERVIU Barroso, preşedintele Comisiei Europene: „Moldova are nevoie de consens naţional, nu de politici partizane“

4
12 Jun 2014 07:15:15
Autor: Alina Turcanu
José Manuel Barroso, în vizită la Chişinău
José Manuel Barroso, în vizită la Chişinău

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, preşedintele Comisiei Europene, care se află azi la Chişinău, spune că Acordul de Asociere la UE, pe care îl vom semna pe 27 iunie, va aduce beneficii atât Moldovei, cât şi ţărilor vecine şi Rusiei. José Manuel Barroso vorbeşte despre importanţa reformelor şi spulberă miturile negative legate de asocierea la UE, promovate de unele forţe interne.

„Adevărul“: Dle Barroso, veniţi pentru a doua oară în Republica Moldova. Care e scopul vizitei de această dată şi ce rezultate aşteptaţi?

José Manuel Barroso: Am venit la Chişinău pentru a demonstra angajamentul meu şi cel al Uniunii Europene pentru o Moldovă democratică, modernă şi prosperă. Considerăm că cea mai bună cale pentru a obţine acest lucru este apropiata asociere cu Uniunea Europeană şi implementarea unei agende de reforme. Dar voi vizita Moldova şi pentru a deschide, împreună cu prim-ministrul Iurie Leancă, lucrările Conferinţei Internaţionale a Investitorilor UE-Moldova. Este un eveniment important, în cadrul căruia vom discuta cu oamenii de afaceri şi investitorii din Moldova şi din străinătate despre avantajele şi beneficiile Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului de Liber Schimb. Conferinţa va fi locul ideal pentru a comunica şi a ne adresa direct agenţilor economici şi cetăţenilor, deopotriva. În prezent, guvernele trebuie nu doar să ia decizii corecte, ci şi să explice aceste decizii populaţiei. Asta şi îmi propun să fac la conferinţă: să explic ce este Acordul de Asociere, din punctul nostru de vedere. De asemenea, voi avea câteva întâlniri bilaterale cu autorităţile din Moldova.

Cum apreciaţi relaţiile dintre UE şi Moldova?

Relaţiile sunt foarte bune. Reformele necesare au fost lansate şi facem tot ce ne stă în puteri pentru a le susţine, dar, desigur, ţara dumneavoastră trebuie să se asigure că aceste reforme vor fi finalizate, doar atunci vor putea fi simţite beneficiile. Multe lucruri au fost realizate, însă aceste eforturi trebuie finalizate pentru a îmbunătăţi guvernarea publică şi economică, a asigura statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale. Aceasta este baza dezvoltării umane, economice şi sociale. Despre aceasta e vorba în Acordul nostru de Asociere şi acest lucru va consolida relaţiile noastre şi le va face mai apropiate şi mai integrate.

Acordul reprezintă un punct de reper în relaţia noastră de cooperare şi va întări parcursul european ales de Moldova. E punctul culminant al unui proiect început acum cinci ani, prin politica Parteneriatului Estic. 

Ce le-aţi răspunde celor care spun că realizările înregistrate de ţara noastră (inclusiv liberalizarea regimului de vize) s-ar datora, în mare parte, contextului geopolitic – situaţia din Ucraina, presiunile Rusiei etc., precum şi faptului că UE vrea să existe cel puţin o „poveste de succes“ în Parteneriatul Estic?  

Acordul reprezintă un punct de reper în relaţia noastră de cooperare. Acesta va întări parcursul european ales de Moldova. Este punctul culminant al unui proiect început acum cinci ani, prin politica Parteneriatului Estic. Dar mai mult decât orice, este rezultatul unei alegeri suverane a autorităţilor din Republica Moldova. Acordul este o propunere făcută partenerilor noştri, nu o obligaţie impusă. După cum am mai spus, acordul poate oferi perspective mai bune Moldovei şi cetăţenilor săi. Sunt convins că toţi vor beneficia de pe urma acestui acord, inclusiv vecinii Moldovei şi Rusia. Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea trebuie să fie în interesul tuturor. Am spus de mai multe ori că nu vedem relaţiile cu partenerii estici drept un joc cu sumă zero. Protejăm un model de regionalism deschis, un model de cooperare internaţională, şi nicidecum de confruntare. Moldova a decis de mai mult timp să ajungă la acest acord cu Uniunea Europeană. Negociem de mai mulţi ani şi l-am parafat anul trecut, la Vilnius. Nu este rezultatul unei agende grăbite, ci al unei alegeri suverane făcute conştient de către autorităţile din Moldova, mai demult. Cred ca au făcut alegerea corectă şi sunt bucuros că, în UE, putem merge alături de Moldova pe drumul ei european.

Credeţi că există riscul ca acordul să nu fie ratificat, ţinând cont de presiunile interne pe care le exercită asupra guvernării de la Chişinău anumite forţe din interiorul ţării, dar şi din exterior?

Cred că o agendă a reformelor europene e cea mai bună soluţie pentru ca Moldova să-şi consolideze democraţia, să-şi protejeze independenţa şi să-şi garanteze prosperitatea pe termen lung. Dar pentru ca acest demers să se bucure de succes, avem nevoie de un consens naţional. Acesta nu este subiect al politicilor partizane. Trebuie să fie un proiect al naţiunii şi pentru naţiune. Un exemplu evident este liberalizarea regimului de vize. A fost nevoie de voinţă politică şi unitate naţională pentru definitivarea pachetului de reforme necesare pentru a asigura ralierea la termenele şi condiţiile pentru abolirea vizelor. Şi au funcţionat! Uniunea Europeană are grijă de partenerii ei de bună credinţă.

Cred că o agendă a reformelor europene e cea mai bună soluţie pentru ca Moldova să-şi consolideze democraţia,  să-şi protejeze independenţa şi să-şi garanteze prosperitatea pe termen lung.  

Ce se poate întâmpla în cazul în care, după alegerile din 30 noiembrie, la putere vin forţe ce vor dori să reorienteze vectorul extern al ţării?

Nu voi comenta perspectiva partidelor din Republica Moldova. Respectăm suvernanitatea şi independenţa Moldovei. Lucrăm cu autorităţile din Moldova şi continuăm să lucrăm cu viitorul guvern ales democratic. Vă oferim sprijinul şi asistenţa noastră, dar vă respectăm alegerile şi deciziile.

Aţi declarat recent că Acordul de Asociere nu este punctul final în relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. Ce perspective oferiţi ţării noastre? Când am putea adera la UE şi ce trebuie să facem pentru asta?  

Moldova este plină de talente şi oportunităţi neexploatate şi suntem pe cale să semnăm un acord important. Dacă va fi implementat cum trebuie, adică dacă reformele vor fi duse înainte – reforme ce ţin de buna guvernare a statului, transparenţă în deciziile economice, respect pentru libertăţile fundamentale şi legea puternică, acest acord va fi cadrul perfect pentru ca ţara dumneavoastră să prospere şi să intre într-un ciclu de stabilitate, poate pentru prima dată în istoria ei tumultuoasă.

Schimbările şi reformele sunt întotdeauna procese dificile. Permanent vor fi oameni care vor comenta că „pe vremea mea, era mai bine“. 

Ce oportunităţi deschide pentru ţara noastră asocierea economică la UE? Cu ce argumente i-aţi dezarma pe cei care percep Acordul de Liber Schimb drept o sperietoare?

Schimbările şi reformele sunt întotdeauna procese dificile. Permanent vor fi oameni care vor comenta că „pe vremea mea, era mai bine“. Probabil că unele grupuri de interese vor fi afectate, dar sunt convins că toată populaţia va beneficia de pe urma acestui demers. În plus, propaganda politică e utilizată împotriva acestui acord. Din acest motiv trebuie să facem un efort în plus pentru a răspunde oricăror întrebări legitime ale cetăţenilor şi să le explicăm beneficiile acordului. Haideţi să ne uităm la fapte. În primul rând, dacă privim din perspectiva interesului general, cercetările de impact independente arată că DCFTA, prin reducerea drastică a costurilor de schimburi comerciale dintre Moldova şi UE (şi Moldova deja este integrată, în mare parte, în UE, care reprezintă 54% din comerţul exterior), va genera economii semnificative pentru companiile moldoveneşti. Schimbul reciproc de bunuri şi servicii va creşte substanţial. De exemplu, exporturile pot creşte până la 16%. Ca un efect general, PIB-ul Moldovei va creşte cu încă 5,4% pe termen mediu. În al doilea rând, sectoarele sensibile vor fi protejate de perioade de tranziţie generoase, iar afacerile vor putea beneficia de pe urma asistenţei tehnice şi financiare, astfel încât să se pregătească şi să beneficieze de oportunităţile create de Acordul de Liber Schimb. Doar pentru întreprinderile mici şi mijlocii din ţările care au semnat DCFTA, se va pune la dispoziţie un credit de aproape un miliard de euro, UE susţinând modernizarea companiilor şi ajutându-le să profite de oportunităţile create de acest acord. În urmă cu câteva săptămâni, am aprobat un buget de 30 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să se pregătească pentru DCFTA şi să faciliteze integrarea companiilor moldoveneşti în piaţa comunitară. Pentru mai multe informaţii, vreau să le recomand cititorilor dumneavoastră site-ul Delegaţiei UE în Moldova, unde pot găsi explicaţii clare şi o replică pentru toate miturile create de unele forţe.

Nu există o legătură directă între NATO şi UE. Vorbim despre entităţi diferite şi, contrar zvonurilor propagate de unele surse, nu există obligaţia de a adera la NATO dacă aveţi relaţii mai apropiate cu UE.

Republica Moldova nefiind membră UE şi NATO, cum ne poate ajuta Uniunea Europeană să ne asigurăm securitatea ţării, inclusiv din punct de vedere economic şi energetic, pentru a rezista presiunilor şi riscurilor externe?

În primul rând, vreau să fie limpede: nu există o legătură directă între NATO şi UE. Vorbim despre entităţi diferite şi, contrar zvonurilor propagate de unele surse, nu există obligaţia de a adera la NATO dacă aveţi relaţii mai apropiate cu UE. Sunt câteva state-membre UE care nu sunt şi nici nu intenţionează să devină membri NATO. Acest lucru nu ne împiedică să lucrăm foarte bine împreună în Uniune – suntem un model de diversitate interactivă, dar suntem uniţi de valorile noastre şi dorinţa de a le transforma în realitate pentru cetăţenii noştri. Vorbind despre presiunile externe pe care le resimţiţi, cred puternic că desfăşurarea reformelor şi creşterea unui sistem politic bazat pe valori e cel mai bun mod de a consolida societatea moldovenească şi de a construi o rezistenţă suficient de mare împotriva acestei presiuni. Pe termen scurt vom susţine Moldova din punct de vedere tehnic şi financiar, cât de mult este posibil. De exemplu, recent am dublat cotele pentru unele fructe şi legume moldoveneşti, la solicitarea Guvernului. Voi semna astăzi o serie de acorduri de finanţare, care vor contribui la consolidarea şi durabilitatea rezultatelor reformelor. Principiile de bază ale relaţiei noastre vor fi întotdeauna de cooperare deschisă şi respect reciproc.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ion sbucium
12.06.2014, 07:32:31

Bravo, "Adevarul"! Un interviu de zile mari. Cat mai multe interviuri de acest fel de la personalități cu pondere decizionala, care vizitează R.Moldova si care fac Istoria noastră si a Europei. In final ati putea sa le inserați intr-o culegere de interviuri.

ion sbucium
12.06.2014, 07:44:53

“Eu vad Republica Moldova ca o tara europeana, eu vad moldovenii ca europeni. Eu vad Republica Moldova ca si parte a familiei europene. Vizita mea este un semnal de recunoastere a reformelor pe care le faceti”, a declarat Jose Manuel Barroso, in noiembrie 2012, in timpul precedentei sale vizite la Chisinau. - http://www.mondonews.ro/barroso-se-afla-in-rep-moldova-cu-putin-timp-inainte-de-a-fi-semnat-acordul-de-asociere-cu-ue/#sthash.X4JxK1Hp.dpuf

Mihail Moraru
12.06.2014, 16:54:54

Chisinaul nu are lideri politici nationali ci partizani poltici !! Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat ca Republica Moldova are nevoie de ,,consens national si nu politici partizane, de un proiect al naţiunii şi pentru naţiune,,. Totul ce se intreprinde, inclusiv directia in care merge o Tara, depinde de vointa majoritatii populatiei. Republica Moldova este un stat cu populatie majoritara,moldovenii,restul sunt minoritari, dintre care ucraineni, rusi, gagauzi si alti minoritari. Astfel, cit n-am cugeta, cit n-am numara, moldovenii, cu ale sale 80%, prin vointa lor, decid parcursul de mai departe al Republicii Moldova. Iar minoritarii ucraineni, rusi si gagauzi, au dreptul si sunt obligati sa se adapteze sau, chiar sa se integreze, in mediul social, identitar, economic si politic al majoritatii, adica a moldovenilor. O astfel de convetuire sociala, identitara, economica si politica a majoritatii cu minoritatile asigura pacea si linistea, cit si securitatea nationala in tarile cu populatii majoritare si cu presenta unor minoritati. Este cunoscut faptul ca in fosta URSS, cu toate ca, declarativ reprezentantii diferitor natiuni si entitati nationale, aveau aceleasi drepturi sociale, identitare, economice si politice, rolul principal in toate si in tot il juca ,,fratii mai mari,,, rusii. Este bine cunoscuta politica Rusiei oficiale fata de drepturile altor natiuni, convetuitoare cu natiunea rusa, nemaivorbind de minoriatatile nationale din Rusia. Moscova cu tancurile si aviatia a inabusit incercarile unor natiuni si minoritati nationale de asi obtine unele drepturi sociale, identitare, economice si politice in Rusia. In schimb, locatarul vremelnic de la Kremlin,Vladimir Putin, prin toate, mai ales, informational, economic si militar, sustine pretentiile exagerate ale minoritarilor rusi din Ucraina si Moldova. Nimeni nu s-ar fi gindit cu vr-o douazeci ani in urma ca actiunile Rusiei de organizare a diferitor referendumuri si miscari separatiste, cit si anexarea acestora la Rusia, vor deveni astazi o Arma a Rusiei de dezmembrare si cotropire a teritoriiilor nationale a fostelor republici sovietice. Mai mult ca atit, inca cu douazeci ani in urma Rusia, in razbiul dus de ea in Transnistria, pentru prima data a folosit pe post de diversanti si combataniti bonavi psihici eliberati din spitatele de psihiatrie, cit si puscariasi eliberati din inchisorile din Rusia. Si iata, acest scenariu Rusia, intr-o forma mai ampla si mai grava il foloseste astazi in Ucraina !! In lumea civilizata convetuirea intre populatiile majoritare si minoritati se face dupa principiul, majoritatea este ,,majoritara,, in toate si in tot, dupa aceasta este obligata sa asigure si drepturile minoritatilor, drepturi, care nu ar ingradi ,,drepturile majoritatii,, si securitatea nationala a statului !! Acest model de convieturie a majoritatii ca natiune cu minoritatile nationale ar conveni de minune si Republicii Moldova. Insa, odata cu crearea Republicii Moldova, Rusia oficiala si serviciile secrete rusesti intreprind tot si totul ca moldovenii sa ramina incorsetati cu briul artificial al natiunii si limbii moldovenesti, dictate de interesul imperial al Rusiei in acest terioriu si in aceasta regiune Europeana. Asa ca,pentru ca Republica Moldova sa capete un Parcurs stabil pe viitor in primul moldovenii,ca populatie majoritara trebue sa imbratiseze intre ei un ,,consens national,, si ,,un proiect al naţiunii şi pentru naţiune,,. Insa, elita intelectuala si cea politica a moldovenilor, cu totul diferit, privesc si apreciaza apartenenta idenititara, natiunea si limba, cultura si istoria din care fac parte cele citeva milioane de moldoveni din actualul teritoriu al Republicii Moldova. Serviciile secrete rusesti(FSB) au intetit ultima vreme lupta acestora pentru a dezmembra societatea moldoveneasca ca aceasta sa nu imbratiseze un ,,consensa national,,, ca moldovenii, sa nu poate parcurge solidar, unul si acelasi ,,proiect al natiunii si pentru natiune,,. Toti liderii politici moldoveni si formatiunile lor poltice ajunse in Parlament si la guvernare,fara nicio exceptie, au obtinut Puterea cu lozinci declarative sau chiar minciunoase de tot. Nimeni dintre acestea, pe parcursul acestor douazeci ani si mai mult, nu au urmarit scopul sa creeze un consens national in rindul moldovenilor sau sa le propuna un proiect national si pentru natiune. Intelectualitatea moldoveneasca, oamenii de stiinta si arta, studentimea, tineretul si oamenii cu carte moldoveni, in totalitate decisiva, au ajuns la un consens national si la un proiect de perspectiava al natiunii si pentru natiune. Si anume, Moldovenii fac parte din Natiunea Romana si Patria lor istorica este Romania !! Insa, marea tragedie a moldovenilor este ca reprezentantii acestora in Parlament si Guvern, in mare parte sunt cu un bagaj intelectual slab, prosti, tradatori, hapsini si lasi, straini ADEVARULUI identitar, cultural si istoric ROMANESC al moldovenilor din Republica Moldova !! Anume din cauza aceasta moldovenii si Republica Moldova astazi sunt in mare pericol de a reveni din nou sub rusi si vasali ai Rusiei !! Numai o Miscare Nationala de masa a moldovenilor cu optiuni Europene, romanesti, ne mai poate salva de jugul mirsavei Rusii !!! Trezeste-te Gheorghe, ridica-te Ioane !! Ajutor, frati romani, ajutor, scumpa noastra Romanie !!

Utilizator Adevărul
12.06.2014, 18:14:28

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările