INTERVIU Barroso, preşedintele Comisiei Europene: „Moldova are nevoie de consens naţional, nu de politici partizane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
José Manuel Barroso, în vizită la Chişinău
José Manuel Barroso, în vizită la Chişinău

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, preşedintele Comisiei Europene, care se află azi la Chişinău, spune că Acordul de Asociere la UE, pe care îl vom semna pe 27 iunie, va aduce beneficii atât Moldovei, cât şi ţărilor vecine şi Rusiei. José Manuel Barroso vorbeşte despre importanţa reformelor şi spulberă miturile negative legate de asocierea la UE, promovate de unele forţe interne.

„Adevărul“: Dle Barroso, veniţi pentru a doua oară în Republica Moldova. Care e scopul vizitei de această dată şi ce rezultate aşteptaţi?

José Manuel Barroso: Am venit la Chişinău pentru a demonstra angajamentul meu şi cel al Uniunii Europene pentru o Moldovă democratică, modernă şi prosperă. Considerăm că cea mai bună cale pentru a obţine acest lucru este apropiata asociere cu Uniunea Europeană şi implementarea unei agende de reforme. Dar voi vizita Moldova şi pentru a deschide, împreună cu prim-ministrul Iurie Leancă, lucrările Conferinţei Internaţionale a Investitorilor UE-Moldova. Este un eveniment important, în cadrul căruia vom discuta cu oamenii de afaceri şi investitorii din Moldova şi din străinătate despre avantajele şi beneficiile Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului de Liber Schimb. Conferinţa va fi locul ideal pentru a comunica şi a ne adresa direct agenţilor economici şi cetăţenilor, deopotriva. În prezent, guvernele trebuie nu doar să ia decizii corecte, ci şi să explice aceste decizii populaţiei. Asta şi îmi propun să fac la conferinţă: să explic ce este Acordul de Asociere, din punctul nostru de vedere. De asemenea, voi avea câteva întâlniri bilaterale cu autorităţile din Moldova.

Cum apreciaţi relaţiile dintre UE şi Moldova?

Relaţiile sunt foarte bune. Reformele necesare au fost lansate şi facem tot ce ne stă în puteri pentru a le susţine, dar, desigur, ţara dumneavoastră trebuie să se asigure că aceste reforme vor fi finalizate, doar atunci vor putea fi simţite beneficiile. Multe lucruri au fost realizate, însă aceste eforturi trebuie finalizate pentru a îmbunătăţi guvernarea publică şi economică, a asigura statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale. Aceasta este baza dezvoltării umane, economice şi sociale. Despre aceasta e vorba în Acordul nostru de Asociere şi acest lucru va consolida relaţiile noastre şi le va face mai apropiate şi mai integrate.

Acordul reprezintă un punct de reper în relaţia noastră de cooperare şi va întări parcursul european ales de Moldova. E punctul culminant al unui proiect început acum cinci ani, prin politica Parteneriatului Estic. 

Ce le-aţi răspunde celor care spun că realizările înregistrate de ţara noastră (inclusiv liberalizarea regimului de vize) s-ar datora, în mare parte, contextului geopolitic – situaţia din Ucraina, presiunile Rusiei etc., precum şi faptului că UE vrea să existe cel puţin o „poveste de succes“ în Parteneriatul Estic?  

Acordul reprezintă un punct de reper în relaţia noastră de cooperare. Acesta va întări parcursul european ales de Moldova. Este punctul culminant al unui proiect început acum cinci ani, prin politica Parteneriatului Estic. Dar mai mult decât orice, este rezultatul unei alegeri suverane a autorităţilor din Republica Moldova. Acordul este o propunere făcută partenerilor noştri, nu o obligaţie impusă. După cum am mai spus, acordul poate oferi perspective mai bune Moldovei şi cetăţenilor săi. Sunt convins că toţi vor beneficia de pe urma acestui acord, inclusiv vecinii Moldovei şi Rusia. Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea trebuie să fie în interesul tuturor. Am spus de mai multe ori că nu vedem relaţiile cu partenerii estici drept un joc cu sumă zero. Protejăm un model de regionalism deschis, un model de cooperare internaţională, şi nicidecum de confruntare. Moldova a decis de mai mult timp să ajungă la acest acord cu Uniunea Europeană. Negociem de mai mulţi ani şi l-am parafat anul trecut, la Vilnius. Nu este rezultatul unei agende grăbite, ci al unei alegeri suverane făcute conştient de către autorităţile din Moldova, mai demult. Cred ca au făcut alegerea corectă şi sunt bucuros că, în UE, putem merge alături de Moldova pe drumul ei european.

Credeţi că există riscul ca acordul să nu fie ratificat, ţinând cont de presiunile interne pe care le exercită asupra guvernării de la Chişinău anumite forţe din interiorul ţării, dar şi din exterior?

Cred că o agendă a reformelor europene e cea mai bună soluţie pentru ca Moldova să-şi consolideze democraţia, să-şi protejeze independenţa şi să-şi garanteze prosperitatea pe termen lung. Dar pentru ca acest demers să se bucure de succes, avem nevoie de un consens naţional. Acesta nu este subiect al politicilor partizane. Trebuie să fie un proiect al naţiunii şi pentru naţiune. Un exemplu evident este liberalizarea regimului de vize. A fost nevoie de voinţă politică şi unitate naţională pentru definitivarea pachetului de reforme necesare pentru a asigura ralierea la termenele şi condiţiile pentru abolirea vizelor. Şi au funcţionat! Uniunea Europeană are grijă de partenerii ei de bună credinţă.

Cred că o agendă a reformelor europene e cea mai bună soluţie pentru ca Moldova să-şi consolideze democraţia,  să-şi protejeze independenţa şi să-şi garanteze prosperitatea pe termen lung.  

Ce se poate întâmpla în cazul în care, după alegerile din 30 noiembrie, la putere vin forţe ce vor dori să reorienteze vectorul extern al ţării?

Nu voi comenta perspectiva partidelor din Republica Moldova. Respectăm suvernanitatea şi independenţa Moldovei. Lucrăm cu autorităţile din Moldova şi continuăm să lucrăm cu viitorul guvern ales democratic. Vă oferim sprijinul şi asistenţa noastră, dar vă respectăm alegerile şi deciziile.

Aţi declarat recent că Acordul de Asociere nu este punctul final în relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. Ce perspective oferiţi ţării noastre? Când am putea adera la UE şi ce trebuie să facem pentru asta?  

Moldova este plină de talente şi oportunităţi neexploatate şi suntem pe cale să semnăm un acord important. Dacă va fi implementat cum trebuie, adică dacă reformele vor fi duse înainte – reforme ce ţin de buna guvernare a statului, transparenţă în deciziile economice, respect pentru libertăţile fundamentale şi legea puternică, acest acord va fi cadrul perfect pentru ca ţara dumneavoastră să prospere şi să intre într-un ciclu de stabilitate, poate pentru prima dată în istoria ei tumultuoasă.

Schimbările şi reformele sunt întotdeauna procese dificile. Permanent vor fi oameni care vor comenta că „pe vremea mea, era mai bine“. 

Ce oportunităţi deschide pentru ţara noastră asocierea economică la UE? Cu ce argumente i-aţi dezarma pe cei care percep Acordul de Liber Schimb drept o sperietoare?

Schimbările şi reformele sunt întotdeauna procese dificile. Permanent vor fi oameni care vor comenta că „pe vremea mea, era mai bine“. Probabil că unele grupuri de interese vor fi afectate, dar sunt convins că toată populaţia va beneficia de pe urma acestui demers. În plus, propaganda politică e utilizată împotriva acestui acord. Din acest motiv trebuie să facem un efort în plus pentru a răspunde oricăror întrebări legitime ale cetăţenilor şi să le explicăm beneficiile acordului. Haideţi să ne uităm la fapte. În primul rând, dacă privim din perspectiva interesului general, cercetările de impact independente arată că DCFTA, prin reducerea drastică a costurilor de schimburi comerciale dintre Moldova şi UE (şi Moldova deja este integrată, în mare parte, în UE, care reprezintă 54% din comerţul exterior), va genera economii semnificative pentru companiile moldoveneşti. Schimbul reciproc de bunuri şi servicii va creşte substanţial. De exemplu, exporturile pot creşte până la 16%. Ca un efect general, PIB-ul Moldovei va creşte cu încă 5,4% pe termen mediu. În al doilea rând, sectoarele sensibile vor fi protejate de perioade de tranziţie generoase, iar afacerile vor putea beneficia de pe urma asistenţei tehnice şi financiare, astfel încât să se pregătească şi să beneficieze de oportunităţile create de Acordul de Liber Schimb. Doar pentru întreprinderile mici şi mijlocii din ţările care au semnat DCFTA, se va pune la dispoziţie un credit de aproape un miliard de euro, UE susţinând modernizarea companiilor şi ajutându-le să profite de oportunităţile create de acest acord. În urmă cu câteva săptămâni, am aprobat un buget de 30 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să se pregătească pentru DCFTA şi să faciliteze integrarea companiilor moldoveneşti în piaţa comunitară. Pentru mai multe informaţii, vreau să le recomand cititorilor dumneavoastră site-ul Delegaţiei UE în Moldova, unde pot găsi explicaţii clare şi o replică pentru toate miturile create de unele forţe.

Nu există o legătură directă între NATO şi UE. Vorbim despre entităţi diferite şi, contrar zvonurilor propagate de unele surse, nu există obligaţia de a adera la NATO dacă aveţi relaţii mai apropiate cu UE.

Republica Moldova nefiind membră UE şi NATO, cum ne poate ajuta Uniunea Europeană să ne asigurăm securitatea ţării, inclusiv din punct de vedere economic şi energetic, pentru a rezista presiunilor şi riscurilor externe?

În primul rând, vreau să fie limpede: nu există o legătură directă între NATO şi UE. Vorbim despre entităţi diferite şi, contrar zvonurilor propagate de unele surse, nu există obligaţia de a adera la NATO dacă aveţi relaţii mai apropiate cu UE. Sunt câteva state-membre UE care nu sunt şi nici nu intenţionează să devină membri NATO. Acest lucru nu ne împiedică să lucrăm foarte bine împreună în Uniune – suntem un model de diversitate interactivă, dar suntem uniţi de valorile noastre şi dorinţa de a le transforma în realitate pentru cetăţenii noştri. Vorbind despre presiunile externe pe care le resimţiţi, cred puternic că desfăşurarea reformelor şi creşterea unui sistem politic bazat pe valori e cel mai bun mod de a consolida societatea moldovenească şi de a construi o rezistenţă suficient de mare împotriva acestei presiuni. Pe termen scurt vom susţine Moldova din punct de vedere tehnic şi financiar, cât de mult este posibil. De exemplu, recent am dublat cotele pentru unele fructe şi legume moldoveneşti, la solicitarea Guvernului. Voi semna astăzi o serie de acorduri de finanţare, care vor contribui la consolidarea şi durabilitatea rezultatelor reformelor. Principiile de bază ale relaţiei noastre vor fi întotdeauna de cooperare deschisă şi respect reciproc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite