INTERVIU Mihaela Jardan, medic neurolog stabilit de zece ani în Germania: Nu am plecat doar din cauza banilor. Nu aş rezista în mediul actual din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhiva personală
FOTO arhiva personală

Mihaela Jardan, o moldoveancă de 38 de ani, se numără printre tinerii specialişti care au plecat din Republica Moldova pentru a-şi făuri viitorul în afara ţării. Şi-a făcut studiile la Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, apoi a plecat împreună cu soţul ei în Germania, unde activează de zece ani ca medic neurolog la spitalul regional „MedicClin Krankenhaus Plau am See”, situat la circa 160 de kilometri de Berlin.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu medicul pentru a afla motivele pentru care a ales să părăsească Republica Moldova şi să înceapă o nouă viaţă departe de casă.

De ce aţi ales să faceţi studiile la Bucureşti şi nu la Chişinău?

Am ales să fac studiile la Bucureşti pentru că acolo se făcea mai multă carte. UMF „Carol Davila” e o Universitate cu tradiţii şi pe vremea aceea era un concurs foarte mare. Eu am avut colegi care au intrat abia din a treia oară la Facultate, după ani de pregătire. Pentru mine a fost o provocare şi nu regret nicio clipă alegerea făcută, la care au contribuit mult şi părinţii mei.

În ce an aţi plecat în Germania?

Prima oară am plecat în 2008, pentru o perioadă de 6 luni. Am obţinut o bursă de cercetare DAAD şi am efectuat un stagiu în Clinica Universitară „J. W. Goethe” din Frankfurt am Main, Departamentul de Neurochirurgie. A doua oară am plecat în 2009 şi am rămas până acum.

Ce v-a făcut să plecaţi?

În primul rând am plecat pentru că vedeam că nu puteam evolua din punct de vedere profesional aşa cum mi-aş fi dorit. Eu simţeam că aveam potenţial de a face cu mult mai multe pentru un pacient. În condiţiile medicinei moldoveneşti, acest lucru nu a fost posibil. În al doilea rând am plecat pentru că nu eram plătită în conformitate cu munca pe care o prestam.

Dacă v-ar oferi în R. Moldova salariul pe care îl aveţi în Germania, v-aţi intoarce acasă? 

La momentul actual nu aş reveni. Eu nu am plecat doar din cauza banilor. Sigur că un salariu mare mi-ar asigura o viaţă confortabilă, dar eu nu cred că aş rezista în mediul actual din ţară. Eu nu aş beneficia de un sistem de sănătate, educaţional şi social ca cel din Germania. Pentru o perioadă scurtă e frumos să revin, dar pe mine mă revoltă prea multe lucruri ca să pot locui liniştită în Moldova.

Atunci când reveniţi în Moldova în vacanţă ce fel de gânduri aveţi?

Eu sunt mereu bucuroasă când revin acasa în vacanţă. Acasă înseamnă pentru mine oameni dragi pe care sunt mereu fericită să-i revăd.

Cât de greu v-a fost să vă adaptaţi? Atât la noul job, cât şi cu traiul într-o nouă ţară?

Eu cunoşteam limba germană la un nivel destul de acceptabil, ceea ce mi-a permis să mă integrez destul de rapid în societatea germană. La spital mi-a fost greu de la început. Cunoştinţele teoretice acumulate în timpul rezidenţiatului din Moldova erau bune, dar nu suficiente pentru medicina performantă de aici. A trebuit să fac multe ore peste program, multe cursuri, ca să-i ajung pe colegii care activau de mai mult timp aici.

Cum au reacţionat părinţii când le-aţi spus că vreţi să plecaţi?

Părinţii m-au suţinut de la bun început în alegerea mea. Tata este şi el doctor şi înţelegea foarte bine că un tânăr ce vrea să facă medicină performantă nu se poate realiza în Moldova.

Aţi avut oferte din sistemul medical din Moldova să reveniţi înapoi?

Nu, nicio ofertă concretă. Am fost la o vizită la MedPark cu şeful clinicii din Germania şi directorul de atunci, încerca să mă convingă să rămân acasă şi să activez la ei. Şeful meu a zis că el este categoric împotrivă, asta a fost cel mai mare compliment care l-am primit de la dumnealui.

Ce diferenţe vedeţi în lucra într-un spital din Germania şi unul din Moldova? (pe lângă motivaţia financiară)

E practic totul diferit. Aici e mai multă ordine, bunăvoinţă, cu mult mai multe posibilităţi de a stabili un diagnostic corect şi de a aplica un tratament corespunzător, cu mult mai puţine şedinţe inutile, ierarhia nu e aşa strictă.

Ce diferenţe aţi observat în abordarea unui medic german faţă de pacient şi al unui din Moldova?

Medicii din Moldova, spre deosebire de cei din Germania, comunică prea puţin cu pacientul. De multe ori nu i se explică în ce constă boala, ce fel de tratament va lua, care vor fie eventualale efecte adverse, care ar fi prognosticul bolii etc. O comunicare eficientă, ar aduce doar beneficii în relaţia medic-pacient.

În Moldova oamenii uneori se plâng că medicii sunt corupţi şi că, dacă nu le dai bani, nici nu s-ar uita la pacient. Fenomenul corupţiei în medicină există în Germania?

În Moldova medicii care nu condiţionează actul medical în funcţie de banii oferiţi de pacienţi sunt mult mai mulţi decât cei ce fac asta. Pur şi simplu cazurile nefericite se mediatizează mai intens. Fenomenul corupţiei nu are cum să existe în medicina din Germania, luând în considerare remunerarea financiară şi organizarea sistemului de sănătate.

Salariile mici din Moldova pot fi o scuză pentru medici de ce sunt nevoiţi să ia mită?

Impunerea unui pacient (printr-o formă sau alta) de a da bani pentru actul medical nu are nicio scuză. Oferirea benevolă de mici cadouri, eu o consider în ordine.

Aţi mai întâlnit în Germania medici din Moldova?

Da, am întâlnit mai mulţi medici din Moldova şi din România. În orăşelul în care stau, avem o comunitate mică de medici din România cu care petrecem timpul frumos

Care e reacţia pacienţilor germani când află câ medicul e din Moldova?

În general, e bună. Spre surprinderea mea, majoritatea ştiu unde se află Moldova şi câteodată aflu că au avut şi rude în Moldova.

Deja când vedeţi diferenţa dintre medicina germană şi cea moldovenească, noi la ce capitol întrecem Germania şi la ce capitol stăm mai rău decât ei?

Dacă vorbim strict de medicină, noi stăm la toate capitolele mai rău. Eu am mai zis şi repet, nu ai cum să faci medicină performantă fără bani.

Credeţi că în R. Moldova nu există bani pentru a investi în medicină sau nu există voinţă politică pentru asta?

În Moldova nu există bani pentru a fi investiţi în sănătate din cauza situaţiei politice actuale şi celei din trecut.

Ce ar trebui de schimbat în primul rând în sistemul medical din Moldova, dacă ar exista bani?

În primul rând ar trebui descentralizată medicina. La momentul actual, toată medicina e concentrată în Chişinău. În Chişinău sunt prea multe spitale, pentru că fluxul de pacienţi e mare. Ideal ar fi să se investească în spitale regionale, responsabile de o anumită arie. Aceste spitale ar trebui echipate cu aparate de diagnostic performant şi cu medicamente eficiente. Pentru ca să funcţioneze acest sistem ar trebui o infrastructură bună, drumuri bune ca să fie pacientul transportat în timp util la Unitatea de Urgenţe. La fel ar trebui să fie mărite salariile personalului medical şi să se investească mai mult în pregătirea lor profesională. Medicii de Familie ar trebui să deţină cabinete private, în care să primească direct bani de la asigurarea medicală a pacientului. Anume în medicii de Familie ar trebui făcute investiţii majore, astfel va scădea volumul de lucru al celorlalţi medicilor specialişti şi se va asigura o supraveghere mai bună a sănătăţii populaţiei.

Făcând abstracţie de cazul dvs, medicii din Moldova au şansa să se afirme în Germania? Adică pregatirea lor este cu ceva mai inferioară decât cea a medicilor germani sau nu?

Pregătirea universitară a medicilor din Moldova e net inferioară decât a celor din Germania. Eu am avut ocazia să predau studenţilor de la Universitatea de Medicină din Chişinău şi am supravegheat activitatea practică a studenţilor de la Universitatea de Medicină din Rostock (spitalul în care activez e centrul de pregătire practică a Universităţii de Medicină din Rostock). Diferenţa e destul de impresionantă. În Germania se pune un accent mare pe „learning by doing”, studenţii au pacienţii lor şi au dreptul să le indice investigaţii şi tratament etc. Sigur că totul se face sub supravegherea unui medic cu diplomă, dar e extraordinar cât de multe pot învăţa într-un stagiu de 4 luni de neurologie. Eu consider că orice medic din Moldova se poate afirma în Germania dacă are un nivel înalt de limbă germană şi dacă va investi mult timp în pregătirea lui profesională.

Ce parere aveţi despre preţurile medicamentelor din Moldova în raport cu salariile?

În comparaţie cu Germania, preţurile medicamentelor din Moldova sunt destul de mici. Problema nu e neapărat în preţul medicamentului, dar în mărimea salariului mediu şi a pensiei.

În opinia dvs, medicii din Moldova prescriu medicamente conform tuturor procedurilor legale sau fac şi abuzuri şi, de exemplu, prescriu mai mult decât e necesar sau vreun medicament mai puţin eficient decât cele existente?

Nu cred că vreun medic din Moldova a prescris vreodată vreun medicament din rea intenţie. Medicii din Moldova, de multe ori, preferă un medicament de la o anumită firmă farmaceutică. Un lucru absolut normal dacă vorbim de experienţa personală a medicului dat cu acţiunea medicamentului respectiv la un număr mare de pacienţi. Nu mi se pare corect să scrii un anume medicament doar pentru anumite beneficii din partea unei firme farmaceutice, deşi ca idee, pacientul nu are de suferit. Cel mai corect ar fi să se prescrie doar substanţa activă (de exemplu Ibuprofen). Eu mai am o problemă cu prescrierea unor medicamente care s-au dovedit ineficiente în toate studiile de până acum, dar se prescriu cu succes în Moldova. Un exemplu ar fi Nootropele: Cerebrolzsin, Actovegin, Piracetam, Lucetam (şi altele din clasa dată).

Ce mesaj le-aţi transmite medicilor din Moldova?

Să investească mult în pregătirea lor profesională, dar să nu uite de latura umană. Ar trebui să existe un respect reciproc între medic şi pacient, şi cât mai multă comunicare.

Ce mesaj le-aţi transmite politicienilor din Moldova?

Actualilor politicieni le-aş sugera să se retragă de la putere ca să le facă loc oamenilor corecţi şi competenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite