Investigaţie. Cum se implică Moscova în politica din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul rus „Dosar” şi reporterii RISE Moldova au publicat o investigaţie care conţine mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a Republicii Moldova, relaţiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar şi faptul că pe lângă administraţia lui Vladimir Putin activează aşa-zisa „Secţie moldovenească”, scrie Deschide.md.

Centrul rus „Dosar”, citat de Deschide.md, scrie că „secţia moldovenească” este condusă de un colonel din cadrul serviciilor secrete ruseşti, Igor Maslov, care pregăteşte pentru conducerea Federaţiei Ruse note informative despre politicienii de la Chişinău, reprezentanţi ai societăţii civile şi ONG. Responsabil de „secţia” dată este generalul FSB Vladimir Cernov, şeful departamentului prezidenţial pentru relaţiile regionale şi culturale cu ţările străine.

Din „Secţia moldovenească” fac parte reprezentanţii serviciilor de inteligenţă ruseşti, precum Vasili Kaşirin, Alexei Negodov, Andrei Rusakov, Svetlana Voronina, iar recent, un grup de „consultanţi politici” din Moscova, printre care Olga Grak şi Serghei Perfiliev, a ajuns în capitala R.Moldova şi s-a alăturat staff-ului de campanie al lui Dodon situat pe strada Serghei Lazo 25 (oficiul central al PSRM). Aceşti consultanţi sunt conduşi de ofiţerul FSB, Iuri Gudilin.

Jurnaliştii de investigaţie publică inclusiv note informative despre Maia Sandu, Renato Usatîi şi Andrei Năstase, pregătite pentru conducerea de la Moscova de către ofiţerii „Secţiei moldoveneşti”. În nota informativă despre Maia Sandu se menţionează că aceasta este cunoscută cu orientarea ei pro-occidentală, legăturile strânse cu Vlad Filat, dar şi politica de românizare a instituţiilor de învăţământ: „Are legături strânse cu SUA şi participă la activităţile organizaţiilor neguvernamentale, finanţate de americani”.

Printre altele, în anul 2014 pe masa generalului Cernov a ajuns şi nota informativă despre Igor Dodon, care este descris ca un politician „nedemn de încredere”.

În investigaţie sunt prezentate date despre decizia Moscovei de a aplica în raport cu R.Moldova o politică „soft power” pe care ruşii deja au testat-o în 2015 în Găgăuzia, sprijinind-o pe Irina Vlah în cursa pentru fotoliul de başcan al autonomiei. Mai exact, conducătorii din Kremlin au pregătit discursurile Irinei Vlah în faţa alegătorilor şi au elaborat sloganurile electorale. Printre notele informative prezentate au fost găsite şi copiile paşapoartelor preşedintelui raionului Comrat, Ivan Topal, ex-preşedintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, dar şi fostului başcan Mihail Formuzal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite