Ion Ceban, mesaj dur către guvernarea PAS după ce profesorii au fost obligaţi să se testeze din banii lor: „Nu vă bateţi joc de oameni” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a anunţat duminică, 29 august, că decizia Comisiei Naţionale pentru Sănătate Publică, prin care profesorii nevaccinaţi sunt obligaţi să se testeze din banii lor la COVID-19, o dată la două săptămâni, nu va avea efect pe teritoriul Capitalei. Edilul a comunicat că autorităţile locale nu pot fi impuse să respecte hotărârea Comisiei Naţionale de Sănătate Publică.

„Decizia la nivel naţional este una nulă pentru municipiul Chişinău”, a afirmat Ion Ceban, adăugând că „statul şi-a bătut joc de profesori şi de angajaţii din şcoli” când a impus testarea obligatorie din banii acestora. 

Potrivit lui, autorităţile cetrale au dat dovadă de neputinţă şi de impotenţă odată ce nu au găsit resurse financiare pentru a susţine profesorii care urmează a fi testaţi. 

Totodată, Ceban a dat de înţeles că guvernarea PAS ar avea interese în domeniul laboratoarelor private, de aceea, autorităţile centrale ar încerca să oblige profesorii să achite testarea la COVID-19 din banii lor, la laboratoare private. Ceban a accentuat că, în R. Moldova, testarea la COVID-19 este mai scumpă decât în Germania sau Spania. Edilul a menţionat că testarea în ţară se face doar în laboratoarele privat. „Aşa şi spuneţi că aveţi interes concret acolo”, a adăugat Ceban.

„Mi-e jale de profesorii din ţară şi îmi pare rău că nu vă pot ajuta. Cred că vi se încalcă drepturile fundamentale la libera alegere şi la muncă”, a spus Ceban.

Primarul le-a transmis profesorilor că, dacă vor primi mustrări şi sancţiuni de la conducerea instituţiilor de învăţământ, pentru refuzul de a se testa sau de a se vaccina, profesorii trebuie să meargă în instanţă: „cu certitudine veţi câştiga”. 

„Nu dă Doamne să fie persecutat vreun profesor, vreun educator, vreun paznic, medic, bucătar etc. Dacă Ministerul şi Guvernul vor insista, vom găsi modalitatea să-i testăm gratuit. Am dispus azi să alocăm 3 milioane de lei pentru procurarea testelor”, a spus Ceban.

Primarul a subliniat că angajaţii din învăţământ au salarii de zeci de ori mai mici decât ale miniştrilor sau deputaţilor, motiv pentru care aceştia nu au bani să-şi achite din bani proprii testele. Tot în acest context, Ceban a remarcat că legislaţia nu permite vaccinarea obligatorie, respectiv, nimeni nu poate fi constrâns să se vaccineze, subliniind că nu este nici legal, nici moral.

„Stimată guvernare, campania electorală a trecut. Vă rugăm foarte mult să vă aşezaţi şi să căutaţi soluţii. Vreţi să faceţi acest lucru pe contul profesorilor? Atunci majoraţi salariile acestor persoane, după care să cereţi. Nu-i sărăciţi mai tare prin aceste decizii, ei nu au salariile Dvs”, a spus Ceban.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite