Politică

articolul anterior articolul urmator

Ion Ceban, mesaj dur către guvernarea PAS după ce profesorii au fost obligaţi să se testeze din banii lor: „Nu vă bateţi joc de oameni” VIDEO

2
29 Aug 2021 13:32:12
Autor: Iurii Botnarenco

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a anunţat duminică, 29 august, că decizia Comisiei Naţionale pentru Sănătate Publică, prin care profesorii nevaccinaţi sunt obligaţi să se testeze din banii lor la COVID-19, o dată la două săptămâni, nu va avea efect pe teritoriul Capitalei. Edilul a comunicat că autorităţile locale nu pot fi impuse să respecte hotărârea Comisiei Naţionale de Sănătate Publică.

„Decizia la nivel naţional este una nulă pentru municipiul Chişinău”, a afirmat Ion Ceban, adăugând că „statul şi-a bătut joc de profesori şi de angajaţii din şcoli” când a impus testarea obligatorie din banii acestora. 

Potrivit lui, autorităţile cetrale au dat dovadă de neputinţă şi de impotenţă odată ce nu au găsit resurse financiare pentru a susţine profesorii care urmează a fi testaţi. 

Totodată, Ceban a dat de înţeles că guvernarea PAS ar avea interese în domeniul laboratoarelor private, de aceea, autorităţile centrale ar încerca să oblige profesorii să achite testarea la COVID-19 din banii lor, la laboratoare private. Ceban a accentuat că, în R. Moldova, testarea la COVID-19 este mai scumpă decât în Germania sau Spania. Edilul a menţionat că testarea în ţară se face doar în laboratoarele privat. „Aşa şi spuneţi că aveţi interes concret acolo”, a adăugat Ceban.

„Mi-e jale de profesorii din ţară şi îmi pare rău că nu vă pot ajuta. Cred că vi se încalcă drepturile fundamentale la libera alegere şi la muncă”, a spus Ceban.

Primarul le-a transmis profesorilor că, dacă vor primi mustrări şi sancţiuni de la conducerea instituţiilor de învăţământ, pentru refuzul de a se testa sau de a se vaccina, profesorii trebuie să meargă în instanţă: „cu certitudine veţi câştiga”. 

„Nu dă Doamne să fie persecutat vreun profesor, vreun educator, vreun paznic, medic, bucătar etc. Dacă Ministerul şi Guvernul vor insista, vom găsi modalitatea să-i testăm gratuit. Am dispus azi să alocăm 3 milioane de lei pentru procurarea testelor”, a spus Ceban.

Primarul a subliniat că angajaţii din învăţământ au salarii de zeci de ori mai mici decât ale miniştrilor sau deputaţilor, motiv pentru care aceştia nu au bani să-şi achite din bani proprii testele. Tot în acest context, Ceban a remarcat că legislaţia nu permite vaccinarea obligatorie, respectiv, nimeni nu poate fi constrâns să se vaccineze, subliniind că nu este nici legal, nici moral.

„Stimată guvernare, campania electorală a trecut. Vă rugăm foarte mult să vă aşezaţi şi să căutaţi soluţii. Vreţi să faceţi acest lucru pe contul profesorilor? Atunci majoraţi salariile acestor persoane, după care să cereţi. Nu-i sărăciţi mai tare prin aceste decizii, ei nu au salariile Dvs”, a spus Ceban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

octavian calin
29.08.2021, 13:52:22

O alegere inteligenta ,numai pentru faptul ca un profesor ,un om cu pretentia de afi cult ,nu se vaccineaza ,ar trebui sa nu functioneze in sistem si sa stea in conceiu fara plata pana trece pandemia ..

+7 (9 voturi)
Groza Carmen
29.08.2021, 17:36:40

Batii campii, nu decizi ce si cum se considera profesorii si ce sa faca cu viata lor - vor face singuri alegerea... Amen.

-7 (7 voturi)
Modifică Setările