Ion Ceban: Modificarea Constituţiei înainte de alegerile parlamentare este ireală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de modificare a Constituţiei, prin introducerea unei referinţe care să indice că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”, nu este atât de simplă, chiar dacă va exista numărul necesar de deputaţi în Parlament care vor vota pentru aceasta. Proiectul trebuie să treacă prin Curtea Constituţională şi trebuie expediat preşedintelui pentru promulgare.

Declaraţia a fost făcută de secretarul şeful statului Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV, transmite IPN.

Potrivit lui, cel mai probabil în Legislativ va exista numărul necesar de deputaţi care să voteze pentru această iniţiativă. 

„Eu cred că până la alegerile parlamentare anticipate sau ordinare modificarea, practic, este ireală. Desigur, dacă nu vor iniţia procedura de impeachment în adresa şefului statului”, spune Ion Ceban.

În opinia lui, din lipsa rezultatelor reale în interiorul ţării, guvernarea trebuie în permanenţă să confrunte jucătorii externi, de aceea a venit cu această iniţiativă: „Orice iniţiativă de acest fel, care are consecinţe naţionale, nu poate fi analizată fără opinia poporului”.

Referitor la referendumul pentru demiterea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, Ion Ceban a menţionat că ar putea exista diferite impedimente pentru desfăşurarea lui, în particular, în ceea ce ţine de birourile electorale şi listele de alegători. 

„Pentru ca primarul să fie înlăturat din funcţie în totalitate şi să nu mai poată candida la acest post trebuie să voteze atâţia oameni câţi au votat pentru numirea lui în funcţie, plus încă un om”, a spus Ion Ceban.

Ceban afirmă că, dacă referendumul nu va fi validat din insuficienţă de alegători sau din alte motive, peste două săptămâni Dorin Chirtoacă va reveni în funcţia de primar.

Liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunţat, marţi, 12 septembrie, că PDM va iniţia procedura de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, prin introducerea unei referinţe care să indice că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. În acelaşi timp, Partidul Socialiştilor a emis o declaraţie prin care condamnă iniţiativa PDM, pronunţându-se, la rândul său, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică. 

Marţi, 12 septembrie, Consiliul municipal Chişinău a stabilit data referendumului local de revocare din funcţie a primarului general Dorin Chirtoacă. Locuitorii capitalei şi cei din suburbii vor fi aşteptaţi la urne în data de 19 noiembrie. Decizia s-a luat cu 26 de voturi din totalul de 51 de consilieri. Iniţiativa vine din partea Partidului socialiştilor din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite