Ion Chicu: Anul 2020 va fi un an al investiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Anul 2020 va fi un an al investiţiilor, iar o bună parte din aceste investiţii vor fi finanţate din surse  externe. Premierul Ion Chicu a spus, în cadrul unui interviu video pentru IPN, că investiţiile în infrastructură, aeroporturi, drumuri etc., sunt un element al ascensiunii, iar dacă nu se vor face aceste investiţii, Republica Moldova „o să stea în mocirla în care deja se află de 30 de ani”.

Despre iniţiativele legate de dezvoltarea aeroporturilor Bălţi şi Mărculeşti, premierul afirmă că statul nu va investi niciun ban din buget. Aeroportul din Mărculeşti are infrastructura necesară, lipseşte doar un terminal pentru pasageri şi elementele de control, iar administraţia aeroportului are posibilităţi să le facă. Din lunile mai-iunie 2020, vor putea fi operate zboruri de la Mărculeşti. „Noi am calculat, maxim 30 de milioane de lei este nevoie pentru a-l face funcţional”, a spus prim-ministrul.

Aeroportul din Bălţi, afirmă premierul, că este ademenitor din punct de vedere comercial, se află lângă oraş, lângă traseu. Este necesar să fie dezvoltat un aeroport internaţional în deplinul sens al cuvântului şi acolo se cer investiţii private. Statul nu îşi permite şi nici nu consideră necesar să intre în acest business. Va fi realizat un studiu de fezabilitate cu implicarea experţilor din străinătate, vor fi evaluate costurile şi stabilite condiţiile în care statul poate intra într-un parteneriat public-privat. După care, va fi anunţat concursul. Procedura poate dura şi doi-trei ani.

La capitolul investiţii în infrastructura drumurilor, Ion Chicu a menţionat că anul viitor sunt prevăzuţi şase miliarde de lei. Premierul dă asigurări că nu va fi posibil să fie furaţi aceşti bani. Se va aplica sistemul de achiziţii publice Mtender. „Acum ultimele verigi, module ale acestui sistem, sunt puse în exploatare. Concursurile se vor organiza prin acest sistem, unde posibilitatea de a umbla cu şiretlicurile este redusă la minimum. Plus la toate, noi o să avem organele de supraveghere care o să verifice corectitudinea concursurilor”, a spus premierul. Ion Chicu s-a declarat sigur că la aceste obiective de infrastructură vor participa companii mari, iar în contractele de achiziţii publice se vor cere garanţii de calitate.

Potrivit premierului, până la 7,4 miliarde de lei din deficitul bugetar pentru 2020 sunt anume pe componenta de investiţii, care nu afectează sustenabilitatea bugetară. Dacă banii vor veni, se vor cheltui. Dacă nu vor veni, nu se vor face cheltuieli. „Nu este faza când ai cheltuit şi nu ai cu ce acoperi. Este important ca deficitul pe componenta de bază, care este mai mic decât anul trecut, să fie posibil de finanţat”, a remarcat premierul.

Ion Chicu afirmă că există sursele necesare pentru a putea fi finanţate proiectele de infrastructură. Republica Moldova va îndeplini condiţiile pentru a primi tranşele de asistenţă macrofinanciară de la UE. La ultima şedinţă de Guvern din acest an va fi aprobat un proiect de lege privind modificarea Legii achiziţiilor publice pentru utilităţi, iar în februarie, când revine Parlamentul din vacanţă, proiectul va fi aprobat. O altă condiţie este iniţiativa privind contractarea spălării banilor, care la una din primele şedinţe din anul viitor va fi aprobată . „Aceste două condiţionalităţi vor fi respectate, ceea ce înseamnă că este posibilitatea de a accesa asistenta macrofinanciară de la UE”, a spus Ion Chicu.

Interviul „Viziunea prim-ministrul Ion Chicu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecţia anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitaţia preşedintele Igor Dodon, precum şi liderii principalelor partide parlamentare Andrei Năstase, Pavel Filip şi Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite