Ion Chicu, desemnat de Igor Dodon la funcţia de prim-ministru al R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu presedinte.md

Fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Filip şi actualul consilier prezidenţial, Ion Chicu, a fost desemnat miercuri, 13 noiembrie, la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova printr-un decret semnat de preşedintele Igor Dodon.

Igor Dodon l-a descris pe Ion Chicu drept „o persoană profesionistă, tehnocrată, o persoană care nu a făcut şi nu face parte din vreun partid politic. O persoană care poate să facă faţă provocărilor majore”. 

„Suntem în ajun de iarnă şi nu ne putem permite ca această criză să dureze mai mult”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a spus că speră că această candidatură va fi sprijinit de majoritatea parlamentarilor. În caz contrar, ar putea fi declanşate alegeri parlamentare anticipate.

Ion Chicu are la dispoziţie 15 zile pentru a forma echipa Guvernului şi a veni în Parlament pentru a obţine vot de încredere.

Ion Chicu a mai deţinut pentru o perioadă scurtă funcţia de secretar de stat al Finisterului Finanţelor, ianuarie-decembrie 2018. În 2008-2009, a fost consilierul prim-ministrului comunist Zinaida Greceanîi, actualul lider PSRM şi preşedinte al Parlamentului. În perioada 2006-2008, a deţinut funcţia de viceministru al Finanţelor. 

Amintim că Partidul Socialiştilor, condus de Zinaida Greceanîi, a anunţat că va susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind crearea unui guvern minoritar, „format din profesionişti, din oameni apolitici şi tehnocraţi”. Anunţul a fost făcut în contextul refuzului Blocului ACUM de a accepta învestirea în funcţie a unui guvern PSRM-ACUM, care să nu fie condus de Maia Sandu.

După întrevederea cu Igor Dodon, Zinaida Greceanîi a precizat că PSRM pledează pentru formarea unei alianţe cu ACUM, însă în alte condiţii. Ea spune că PSRM nu va mai accepta un Guvern condus exclusiv de ACUM.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a accentuat că lidera PAS, Maia Sandu, nu va mai fi acceptată la funcţia de premier.

De partea cealaltă, Blocul ACUM este dispus să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM doar dacă va fi învestit un nou guvern, însă în componenţa veche, adică în frunte cu Maia Sandu.

Pavel Filip a menţionat că PDM este gata să sprijine un Guvern, indiferent dacă premierul va fi propus de ACUM sau PSRM, însă care va lua în calcul programele sociale ale democraţilor şi va asigura implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Guvernul Maiei Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, cu voturile deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. Moţiunea de cenzură a fost înregistrată de deputaţii PSRM, aflaţi în alianţă de guvernare cu Blocul ACUM, după ce Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.

De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru asoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite