Ion Chicu, despre politica bugetar fiscală, FMI şi o posibilă destabilizare politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Premierul Ion Chicu îşi exprimă speranţa că în urma alegerilor prezidenţiale, indiferent de cine ar câştiga, în Republica Moldova nu va exista destabilizare politică. În cazul unor confruntări la nivel politic, ţara riscă să rămână fără un acord cu FMI.

„În cazul în care ţara va intra în criză politică după alegerile prezidenţiale şi nu vom reuşi să aprobăm bugetul pentru anul viitor, politica bugetar fiscală, programul cu Fondul, pentru că în condiţiile unei destabilizări politice nu poţi semna programul cu Fondul, atunci vom intra într-o situaţie dificilă indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale. De aceea, eu contez pe maturitatea şi înţelepciunea politicienilor. Este necesar de a fi aprobate aceste legi importante, iar ulterior vom vedea”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Prim-ministrul susţine că Republica Moldova nu are nevoie de instabilitate politică în contextul în care suntem în plin sezon de iarnă, starea de pandemie nu a fost anulată, iar efectele secetei îşi fac prezenţa încet cu încet. „Sunt doritori de a clătina barca, dar eu sunt convins că oamenii înţelepţi şi care ţin la ţară sunt cu mulţi mai mulţi”.

Referitor la politica bugetar fiscală şi principalii parametri ai bugetului, Ion Chicu afirmă că acestea au fost discutate şi coordonate cu Fondul Monetar Internaţional

„Pentru anul viitor avem coordonat cu Fondul creşterea cheltuielilor bugetului public naţional cu aproape 7 miliarde faţă de anul 2020. Preponderent, banii se vor duce la investiţii şi la majorarea salariilor pentru personalul medical. Aici avem 1,84 miliarde lei pentru medici şi 1,2 miliarde pentru salariile altor angajaţi din sectorul public”, a adăugat premierul.

Ion Chiuc a menţionat că FMI salută abordarea guvernului de la Chişiău de a păstra nivelul înalt de cheltuieli pentru infrastructură: „Asta înseamnă ocuri de muncă, asta înseamnă impozite plătite, asta înseamnă imbold pe tot lanţul valoric al economii şi cred că numai aşa trebuie de continuat”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite