Ion Chicu explică de ce vizierele pentru medici nu au mai ajuns în ţară: Totul ce se expediază din China dispare pe drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a explicat, pe pagina sa de Facebook, de ce vizierele pentru medici ce urmau să ajungă din China în Republica Moldova aşa şi nu au mai ajuns în ţară. Prim-ministrul susţine că Chişinăul s-a înţeles cu o companie chineză privind achiziţionarea şi livrarea vizierelor, însă totul „dispare pe drum”.

„Cu 3 săptămâini în urmă Centrul de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate a încheiat un Contract de achiziţie a 200 mii viziere (ecrane de protecţie). Preventiv, a fost plasat anunţul pentru oferte. A participat doar o singură companie la concurs. Preţul vizierei lavabile inclus în contract - 54 de lei. Achitarea - după livrare. Până la ziua de astăzi nu este livrat nimic din acea partidă, pentru că totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum. Respectiv, niciun bănuţ din buget nu este cheltuit din suma rezervată”, a afirmat Ion Chicu.

Premierul s-a referit şi la afirmaţiile primarului de Bălţi, Renato Usatîi, care susţine că cineva de la guvernare se îmbogăţeşte pe seama moldovenilor atunci când procură viziere cu 54 de lei, pe când, potrivit lui Usatîi, acestea ar costa 1 euro în China.

„Am înţeles, că cineva vinde Rolls Royce-ul ca să aducă viziere în ţară cu 1 euro. Guvernul este gata să-i achite 54 de lei proprietarului caretei, dacă timp de 5 zile livrează cantitatea prevăzută în Contractul de mai sus. Dacă nu le livrează, CAPCS îl va acţiona în instanţă pentru calomnie. Cel puţin”, a spus Chicu.

Şeful Guvernului a precizat că săptămâna viitoare autorităţile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măştile cu respirator, precum şi alte echipamente şi consumabile necesare pentru prevenirea şi combaterea pandemiei. 

„Intenţia unor persoane iresponsabile „de 1 euro” este de a zădărnici aprovizionarea ţării cu aceste produse foarte importante pentru sănătatea şi viaţa oamenilor”, a adăugat prim-ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite